533 0

Тръмп с обрат срещу О'Съливан в Букурещ

Тръмп губеше с 6:8, но победи с 9:8

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Джъд Тръмп спечели първото издание на снукър турнира European Masters в Букурещ. В изцяло английския финал в румънската столица световният номер 4 постигна обрат от 6:8 до 9:8 фрейма срещу Рони О'Съливан. Така Тръмп завоюва шеста ранкинг титла в кариерата си, първа за настоящия сезон и втора за годината след успеха на China Open през април. От своя страна, Ракетата има за какво да съжалява, тъй като държеше инициативата в първата сесия на финалния сблъсък и водеше с 5:3 части. 40-годишният англичанин пропусна великолепна възможност да прибави в богатата си колекция ранкинг трофей номер 29. 

Финалът в Букурещ бе на много високо ниво. Освен че двамата състезатели играеха скоростно (средно около 12 минути на фрейм), те бяха и много резултатни. В статистиката фигурират девет халф-сенчъри брейка и три стотачки. Все пак във вечерната сесия Тръмп бе по-концентрираният и напълно заслужено се поздрави с победата срещу петкратния световен шампион.

Вторият сеанс започна кошмарно за О'Съливан. Преднината му от две партии бе стопена, след като Тръмп взе деветия фрейм, а след това изстреля второто си сенчъри в мача от 105 точки за 5:5. Устремът на 27-годишния англичанин не спря и той обърна развоя на срещата в своя полза, печелейки трета поредна партия със серия от 67 точки за 6:5. Преди кратката пауза в сесията Рони все пак показа какво може и с брейк от 93 точки върна баланса в резултата - 6:6. 

Подновяването на играта донесе нов фрейм в сметката на 10-ия в света О'Съливан, който този път се прояви с брейк от 72 точки за 7:6. Малко по-късно Тръмп сбърка синя топка за среден джоб и така даде инициативата в ръцете на съперника си и в 14-ата част. Ракетата направи серия от 42 точки и трябваше да играе сейфти. При 42:42 точки Тръмп пропусна последната червена и Рони разчисти за аванс от 8:6. 

Само на крачка от победата и титлата О'Съливан не издържа. Тръмп пък показа класа и хладнокръвие. По-младият от двамата англичани изстреля третия си сенчъри брейк в мача - 109 точки за 7:8. След това Джъд имаше късмет с "ин-оф" фаул на опонента си в 16-ата партия и с няколко визити взе и нея, за да доведе двубоя до пълния му формат. О'Съливан пръв имаше шанс сред топките, но трябваше да играе сейфти. Тръмп реализира чудесен брейк от 74 точки, като по този начин стигна до обрата и титлата в турнира.

Това бе 18-и сблъсък в съперничеството между двамата, като вече има и баланс в победите - по 9. Шампионът в Букурещ си тръгна с чек за 75 000 евро, а за О'Съливан останаха "утешителните" 35 000 евро.

Румъния


Напиши коментар:


Публикувай