1 028 1

БФС ще спасява националния

От Централата мислят за бъдещето в перспектива

Теодор Николов

Българският национален отбор по футбол се доближава все повече към дъното. "Трикольорите" записаха две разгромни загуби в световните квалификации, а общо в последните си 5 срещи допускат по минимум 3 гола във вратата си. Това явно ще трябва да доведе до крайни и решителни мерки, защото в противен случай съвсем скоро ще падаме редовно и от тимове като Люксембург и Малта.

Това е моментът, когато Българският футболен съюз пристъпва напред и предлага революционен план, с който се цели излизане от дупката, в която се намират "лъвовете" през последните години.

Вицепрезидентът на централата Йордан Лечков разкри, че от понеделник ще се въведе практиката всеки месец група от 25-30 млади футболисти да тренира под ръководството на новия селекционер Петър Хубчев.

Идеята е да се подготвят качествени кадри за представителния тим, които ще работят по еднаква методика и чиито изяви на клубно ниво ще бъдат следени изкъсо.

Като основен проблем на българските играчи един от героите от САЩ’94 изтъкна липсата на физическа подготовка. Лечков призова медиите да спрат да правят паралели със “златното” поколение, тъй като, по думите му, България от десет години вече не е сред водещите световни и европейски сили.

“Ние, колкото и да си мислим, че все още сме великани, всъщност сме в “златната” среда и дори клоним към аутсайдерите. Това е самата истина. Преди десетина години бяхме световна и европейска сила. Сега обаче не сме. Ще помоля всички медии да спрат да сравняват нашето поколение с това в момента. Кое ни е наред в държавата, че футболът ни да е на ниво? Инфраструктурата ли? Стадионите ли? Школите ли? Салоните в училищата ли? Аз затова винаги съм “черен” и обирам негативите, защото казвам това, което мисля. Думите ми не трябва да демотивират футболистите, а обратното - да ги карат да дават двойно повече от себе си. Аз, ако чуя, че съм аутсайдер, ще се постарая да докажа обратното. Като говоря реално, не целя да вкарам напрежение в отбора. За мен националният отбор е най-големият трамплин за един футболист и един треньор, затова не виждам пречки един играч да не демонстрира най-доброто от себе си”, категоричен бе Лечков в ефира на "Диема Спорт".

“От понеделник, начело със селекционера Петър Хубчев, се събира голяма група футболисти, с които ще се направи план-програма и ще се работи в следващата година. Ще се спрем на по-млади играчи, защото тях по-лесно можем да ги научим как да изпълняват определени упражнения. Целта е да се изготви еднаква методика на работа, на подготовка. След квалификацията с Беларус ще има нова среща. Идеята е всеки месец въпросната група от 25-30 души да се събира и да работи под ръководството на Хубчев. Много важно е да се подобри физическото състояние на футболистите, защото бяхме като детска градина край Пол Погба по време на мача с Франция. Важно е да се наблегне много и на индивидуалната техническа работа, на допълнителните занимания. Без добро кондиционно състояние обаче няма как да се работи допълнително. Ако нямаш необходимата физическа подготовка, ще имаш страх от топката”, допълни още отговорникът за националните отбори.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • чубака
    Отговор
    1 22:06  12.10.16
    Вън на миризливата перука....

Напиши коментар:


Публикувай