690 1

ФИФА променя формата на световното първенство

"Имаме добрия пример от УЕФА", заяви Джани Инфантино

ФИФА променя формата на световното първенство
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Решението за евентуалното увеличаване на участващите отбори от 32 на 48 на Световните първенства по футбол ще бъде взето през януари следващата година. Това съобщи президентът на ФИФА Джани Инфантино.

"Изпълкомът на ФИФА прие позитивно предложението за увеличаването на броя на участниците на Световните първенства. Имаме добрия пример от УЕФА, който разшири до 24 финалистите на Европейските шампионати. Дали ще бъдат 40 или 48, това ще се определи през януари", каза Инфантино.

През миналата седмица президентът на ФИФА предложи формат с 48 тима, като 16 от тях влизат директно на финалите, а 32 формират двойки в плейофи, като 16-е победителите от тях продължават в груповата фаза от общо 32 отбора, както е и в момента.

"Не сме гласували, а само обсъждахме идеята. Необходимо е да намерим формат, който устройва всички континентални федерации. Не мисля, че с увеличаването на отборите ще се загуби качеството. На последното Световно първенство Италия и Англия не успяха да преминат групите. Футболът се развива, нивото се покачва и трябва да отговорим на това движение. Смятам, че при увеличаване на участниците и с фаза на плейофите само ще се увеличи и конкурентоспособността", каза още Инфантино.
 

Швейцария


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кибик
    Отговор
    1 17:37  14.10.16
    Най добре на финалите да има 48 групи по 4 отбора, така континенталните федерации ще са доволни, а и нашите цървули може да се класират.

Напиши коментар:


Публикувай