1 541 0

Най-странните олимпийски спортове от миналото

Причудливите дисциплини говорят сами за себе си

Снимки: Wikipedia, БТА/АР
Снимки: Wikipedia, БТА/АР
Константин Карагьозов

В историята на модерните олимпийски игри е имало доста нестандарти спортове за днешните разбирания. Сред тях има някои, които са по-подходящи за детски квартални игри, отколкото за професионални атлетически дисциплини. А други пък будят известна доза жестокост. Вижте най-любопитните състезания, станали част от отминалите олимпиади:

Стрелба по живи гълъби

Близо 300 птици от вида са били застреляни по време на състезанията от Олимпийските игри в Париж през 1900 година. Шампион в надпреварата станал белгиецът Леон де Лунден, който успял да отстреля 21 гълъба. Той обаче не успял да защити титлата си, тъй като още на следващите олимпийски игри гълъбите били заместени с глинени панички.

Теглене на въже

Тази дисциплина присъствала в програмите на пет издания на модерните олимпийски игри - от форума в Париж през 1900-ата до този в Антверпен през 1920-а (Олимпиадата през 1916-а не се състояла заради Първата световна война).

Два отбора от по осем играчи всеки имали пет минути на разположение, за да издърпат противника с около два метра до начертана разделителна линия. Ако никой не успеел да я премине, победата била за тимът, издърпал противника повече.

Катерене по въже

Катеренето по въже било олимпийска дисциплина от 1896-а до 1932-а година. Атлетите стартирали от седнало положение и, благодарение единствено на ръцете си, трябвало да се наберат до върха 15 метра по-нагоре. Дебютен шампион станал гъркът Николаус Андриакопулос, който на родна почва станал един от едва двамата, успяли да стигнат до горе.

Висок и дълъг скок... на кон

Олимпийските игри в Париж през 1900-ата година са прочути и с други причудливи дисциплини. Именно тогава дебютирали надпреварите на висок и дълъг скок, но на кон. Белгиецът Констант ван Лангендонк триумфирал  на дължина с преодоляни 6.10 метра, а на височина златото си поделили двама състезатели, прескочили летвата, сложена на 1.85 метра над земята.

Висок скок от място

Подобни състезания имало от 1900-ата до 1912 година. Атлетът трябвало да прескочи хоризонталната летва до него от изправено положение, без да има право на засилка.

Истинска легенда на тази дисциплина остава американецът Рей Юри, който печели три златни медала от 1900 до 1908-а. При най-добрия си регистриран опит той преодолява 1.65 метра.

Плуване с препятствия

Скачайки в калните води на Сена, плувците от Олимпиадата в Париж през 1900-ата година трябвало да преминат разстояние от 200 метра, но по трасето имало пръти за изкачване и лодки, под които да се мине. Златото грабнал австралиецът Фред Лейн. Дисциплината така и не се провела на друг подобен форум.

Плуване под вода

Подобно на плуването с препятствия, олимпийската надпревара в плуването под вода се провело едва веднъж и отново в Париж през 1900-ата. Състезателите трябвало да преминат 60 метра под повърхността на водата в Сена, печелейки по две точки за всеки изминат метър и по още една за всеки изминат метър под вода, както и различни бонуси. С титлата се окичил представителят на домакините Шарл ДеВeндевил, събрал общ сбор от 188.4 точки.

 

 Напиши коментар:


Публикувай