Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 18:21 1 750 5

Банско приема световното първенство по сноуборд

  • николина ангелкова-
  • банско-
  • сноуборд-
  • световно първенство-
  • туризъм-
  • зимен сезон

Независимо от политическата ситуация, ние продължаваме да работим на пълни обороти, заяви министърът

Банско приема световното първенство по сноуборд - 1
Снимка: БТА

През 2017 година Банско ще бъде домакин на световното първенство по сноуборд. Това заяви пред радио „Фокус“ министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. Тя добави, че се очаква ръст с 5% за предстоящия зимен сезон.

„Независимо от политическата ситуация, ние продължаваме да работим на пълни обороти, за да гарантираме тези позитивни прогнози и да бъдем максимално подготвени за идващата зима“, каза министърът, цитирана от пресцентъра на туристическото ведомство.

Николина Ангелкова проведе среща с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско. Домакин на нея бе кметът на общината Георги Икономов.

„Ежегодно провеждаме такива срещи, които показаха, че са много ефективни, особено за координиране усилията на институциите“, каза министър Ангелкова. Тя представи и очакванията по пазари и данните за броя планирани полети към българските летища. На столичната аерогара броят на очакваните редовни и чартърни полети през зимния сезон 2016/2017 г. е 7 574, което е ръст от над 35% спрямо миналата зима. Регистрира се увеличение по редица направления – Великобритания 51%, Германия 44%, Гърция 45%, Румъния 25%, Израел 58%, Холандия 34%, Швеция 103%, Швейцария 22%, Белгия 40%, Испания 79%, Италия 67%, Полша 7% и др. В пъти са увеличени заявените полети от Украйна и Дания, а от пазари Ирландия и Грузия след прекъсване, тази зима са планирани полети.

Летище Пловдив също очаква ръст в броя на полетите през зимен сезон 2016/17. От Израел увеличението е с над 20%, Ирландия - над 67%, Русия - над 24% и др. Завишен интерес има и от Великобритания.

„Тези данни са много позитивни, но и поставят категоричното изискване пред нас да сме максимално подготвени и да отговорим на очакванията на тези туристи“, подчерта Николина Ангелкова. Тя обърна внимание, че това ще е трета поредна зима със сериозни ръстове. През периода декември 2015–март 2016 г. България бе посетена от общо над 1,2 млн. Чуждестранни граждани, като ръстът им спрямо миналия зимен сезон бе около 5%. Броят на посещенията с цел почивка и ваканция бе близо 661 хил., а увеличението с около 19%.

Министър Ангелкова участва и в заседанието на Комисията по икономика, туризъм и енергетика на Националното сдружение на общините.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НЛО

    0 0 Отговор
    С правителство или без, снегът ей сега ще завали и все пак трябва да се кара
  • 3 Ккр

    1 0 Отговор
    Не е световно първенство, а Световна купа!!!!!! Ангелкова е куха лейка, но вие защо?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.