Last news in Fakti

26 Ноември, 2016 07:00 1 111 3

Добро утро, спортувате ли?

  • добро утро-
  • спортувате-
  • спорт-
  • празници-
  • здраве

Спортът е онова чудо, което може да ни разтовари от всяка психическа умора и да ни направи значително по-трудоспособни за следващия ден. Да отнеме временно енергията ни, за да я получим в двойни количества след кратка почивка. Именно редовният спорт е ключът към воденето на активен и пълноценен живот. Само дето българинът няма навика да излезе навън и да спортува.

Резултатите от не едно и две социологически проучвания в последните години ясно показват, че между 70 и 80 процента от пълнолетното население у нас не опира до никакви физически упражнения в свободното си време, камо ли по-честичко. И тук оправдание не може да бъде търсено в липсата на игрища, площадки или места за отдих. Тъжната истина е, че липсва любовта към спорта. Нашенецът няма нито желанието, нито волята да излезе навън и да се поразмърда.

Защото ако има желание, ще се намери и начин. Дори в квартала да няма футболно игрище, ще се намери алея, подходяща за тичане или каране на велосипед. Дори да няма плувен басейн, циментовата площадка с двата ръждясали баскетболни коша в близкото училище си е още там. Дори да няма парк или градинка, дори да не е под открито небе и на въздух, някъде наблизо все ще има фитнес зала или пък такава за танци.

Но не. Българинът обича трапезата и туйто. На нея е някак по-лесно и по-удобно, има и хапване, има и пийване. Българинът чака празниците, чака великденското и гергьовското агне, чака прасенцето за Коледа. Както казва хумористът и актьор Камен Донев, та ние дори празниците си не чакаме заради вярата и святото, а заради софрата. Чули ли сте у нас да казват „Хайде, до другия път, имаме да взимаме реванш!“. По-скоро ще е нещо от рода на „Хайде, ще се видим скоро, да хапнем, да пийнем“. Раздумката на маса никак не е нещо лошо, ама може и да се спортува от време на време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    2 2 Отговор
    Тук никой не спортува бе, това е страна на зомбита - пушачи и алкохолици, спортуват от БСП-то, загряват да ушушкат еврофондовете, не без любезната подкрепа на своите гласоподаватели
  • 2 Аман от анаболи

    0 0 Отговор
    Едно време дедо като пасеше овцете по цял ден, единствената му мисъл беше, как да отиде на селския стадион и да прави джогинг. Или пък на Тате, докато бачка по 8 часа и после вкъщи да реди дома, също се чудеше как и кога да отиде до фитнеса да се разкърши
  • 3 Спорт

    0 0 Отговор
    Два идиотски коментара!!!