1 801 0

Фидел Кастро - човекът, спасил Марадона

Без съмнение Диего ще запали пура в негова чест

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Футболната легенда Диего Марадона винаги ще е дълбоко благодарен на Фидел Кастро, тъй като именно заради водача на революцията в Куба аржентинецът е жив днес.

Кастро почина в петък вечерта, 25 ноември, в дома си в Хавана. За смъртта съобщи неговият брат Раул с думите: "Лидерът на кубинската революция почина. До победата, винаги!"

Всичко това може да изглежда далеч от футбола, но всеизвестният лидер, свалил режима на Фулхенсио Батиста през 1959 г. с помощта на Че Гевара, заема важна роля в живота на Марадона, който е считан от мнозина за най-великият футболист, играл някога.

Първият път, когато аржентинецът посещава Куба е през 1986-а, годината, когато брилянтният полузащитник извежда страната си до единствената ѝ световната титла. Тогава Марадона се среща с Кастро и е удивен от историите, които чува от него. Това го кара да се върне няколко пъти до острова в Карибско море и да подари футболни тениски на президента.

След отказването на Марадона от футбола, отношенията между двамата се засилват. Великият аржентинец е в ужасно състояние заради проблемите си с наркотиците и се нуждае от хоспитализация, където да се възстанови. Тогава Кастро предлага кубинските здравни услуги на аржентинеца като на приятел и го приема в клиниката "Ла Пердера".

Това се явява като началото на връщането на Марадона към живота и спокойно може да се твърди, че именно интервенцията на Кастро спасява бившата легенда.

Разбирайки за кончината на кубинеца, Марадона изрази своите съболезнования от Хърватия, където наблюдава финала на Купа Дейвис.

"Tой беше като баща за мен. Когато тенисът свърши, заминавам за Куба, за да кажа сбогом на приятеля си. Той отвори вратите в Куба за мен, когато Аржентина ги бе затворила", сподели пред TyC Sports Марадона.

Именно затова футболният свят трябва да почете Кастро, задето спасява живота на един от най-великите в играта. Без съмнение Диего ще запали една пура в негова чест.Още по темата

 • Куба скърби за Кастро

  Куба скърби за Кастро

  Днешният ден в Куба беше посветен на траур след смъртта на бившия лидер на страната Фидел Кастро, съобщи Би Би Си. Всички флагове са смъкнати на ...
  27.11.2016
  781
  2
 • Обама: Историята ще оцени Фидел Кастро

  Обама: Историята ще оцени Фидел Кастро

  "Историята ще отсъди какво е било огромното въздействие на тази необикновена личност" върху Куба и света, заяви американският президент ...
  26.11.2016
  1 017
  2

Напиши коментар:


Публикувай