620 4

Над 1000 руски спортисти са използвали допинг

Излезе вторият доклад на WADA и проф. Макларън

Над 1000 руски спортисти са използвали допинг
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Световната антидопингова агенция (WADA), в партньорство с професор Ричард Макларън, изготви втори доклад, който допълва резултатите от първия за скандалната практика по прикритието на допингирани спортисти в руския спорт.

Резултатите от втория доклад потвърждават тези от първия, но и допълват, че държавната политика в насърчаването на използване на забранени вещества и подмяна на проби в опит да се прикрие приемането на допинг не е използвана само и единствено на олимпийските игри в Лондон и Сочи, но е работила между 2011 и 2015 година.

Над 1000 руски спортисти в 30 олимпийски спорта могат да бъдат идентифицирани като участници в допинговия скандал. 15 от тях са медалисти от олимпиадата в Лондон. На 10 от тях вече са им отнети медалите.

Сред идентифицираните спортисти има и шестима параолимпийци, завоювали общо 21 медала на зимните игри в Сочи.

Заради първия доклад на руските лекоатлети бе забранено да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., като единствено Дария Клишнина бе допусната да се състезава в Бразилия.

Данните от доклада потвърждават, че цялата държавна машина е работила по прикритието на използването на допинг. Проф. Макларън нарече скандала институционална конспирация, в която участват топ атлети и шефове на различни федерации по зимни и летни спортове.

„Вече с убеденост може да потвърдим, че прикритието на този скандал върви от 2011 година и продължава след олимпийските игри в Сочи. Прикриването е еволюирало от хаотично начинание до институционална и дисциплинирана конспирация с цел печелене на медали“, заяви Ричард Макларън.

Френският спортен адвокат добави още, че подмяната на пробите с урина на руските спортисти, чийто пик бе по време на олимпиадата в Сочи, се е превърнала практика за московската антидопингова лаборатория.

Русия

Още по темата

 • Русия модернизира армията на Куба

  Русия модернизира армията на Куба

  Русия и Куба подписаха програма за технологично сътрудничество в сферата на отбраната, съобщи ТАСС. Документът беше подписан по време на среща ...
  9.12.2016
  1 679
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 16:06  09.12.16
  Освен оръжията, всичко в тази държава е фалшиво.

  Коментиран от #2, #3

 • гост
  Отговор
  2 17:13  09.12.16

  До коментар #1 от "Пеньо":

  есть мой фальшивый русский петух
 • ДРЪН ДРЪН
  Отговор
  3 17:47  09.12.16

  До коментар #1 от "Пеньо":

  МЕСТНИЯ СОВЕТСКИ ДОПИНГ НЕ ВАЖИ А ЗАПАДНИЯ АНАЛОГ ВАЖИ .ЗАПАДНЯЦИТЕ СА ВИНАГИ ЧИСТИ ТЕЗ ДЕТ ИЗМИСЛИХА ЛУДА КРАВА КЛОНИРАНАТА ОВЦА ДОЛИ ДЕТ СИ ЯДАТ ГМО ЦАРЕВИЦА СОЯ И ПШЕНИЦА КАТ ТОПЪЛ ХЛЯБ ДЕТ НЕ МОЙШ РАЗБРА ПИЛЕШКО ЛИ ЯДЕШ ИЛИ ДУНАПРЕН.
 • Пил съм само един Шпрайт
  Отговор
  4 18:51  09.12.16
  Братята Уйлямс ,Ланс Армстронг ,Марион Джоунс .Дето си признаха ,след като приключиха със спорта ,че са били пълни с допинг,като маркуч с вода.

Напиши коментар:


Публикувай