9 Декември, 2016 15:27 1 036 4

Над 1000 руски спортисти са използвали допинг

  • макларън-
  • доклад-
  • допинг-
  • русия-
  • wada

Излезе вторият доклад на WADA и проф. Макларън

Над 1000 руски спортисти са използвали допинг - 1
Снимка: БТА/АР

Световната антидопингова агенция (WADA), в партньорство с професор Ричард Макларън, изготви втори доклад, който допълва резултатите от първия за скандалната практика по прикритието на допингирани спортисти в руския спорт.

Резултатите от втория доклад потвърждават тези от първия, но и допълват, че държавната политика в насърчаването на използване на забранени вещества и подмяна на проби в опит да се прикрие приемането на допинг не е използвана само и единствено на олимпийските игри в Лондон и Сочи, но е работила между 2011 и 2015 година.

Над 1000 руски спортисти в 30 олимпийски спорта могат да бъдат идентифицирани като участници в допинговия скандал. 15 от тях са медалисти от олимпиадата в Лондон. На 10 от тях вече са им отнети медалите.

Сред идентифицираните спортисти има и шестима параолимпийци, завоювали общо 21 медала на зимните игри в Сочи.

Заради първия доклад на руските лекоатлети бе забранено да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., като единствено Дария Клишнина бе допусната да се състезава в Бразилия.

Данните от доклада потвърждават, че цялата държавна машина е работила по прикритието на използването на допинг. Проф. Макларън нарече скандала институционална конспирация, в която участват топ атлети и шефове на различни федерации по зимни и летни спортове.

„Вече с убеденост може да потвърдим, че прикритието на този скандал върви от 2011 година и продължава след олимпийските игри в Сочи. Прикриването е еволюирало от хаотично начинание до институционална и дисциплинирана конспирация с цел печелене на медали“, заяви Ричард Макларън.

Френският спортен адвокат добави още, че подмяната на пробите с урина на руските спортисти, чийто пик бе по време на олимпиадата в Сочи, се е превърнала практика за московската антидопингова лаборатория.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    1 0 Отговор
    Освен оръжията, всичко в тази държава е фалшиво.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    есть мой фальшивый русский петух
  • 3 ДРЪН ДРЪН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пеньо":

    МЕСТНИЯ СОВЕТСКИ ДОПИНГ НЕ ВАЖИ А ЗАПАДНИЯ АНАЛОГ ВАЖИ .ЗАПАДНЯЦИТЕ СА ВИНАГИ ЧИСТИ ТЕЗ ДЕТ ИЗМИСЛИХА ЛУДА КРАВА КЛОНИРАНАТА ОВЦА ДОЛИ ДЕТ СИ ЯДАТ ГМО ЦАРЕВИЦА СОЯ И ПШЕНИЦА КАТ ТОПЪЛ ХЛЯБ ДЕТ НЕ МОЙШ РАЗБРА ПИЛЕШКО ЛИ ЯДЕШ ИЛИ ДУНАПРЕН.
  • 4 Пил съм само един Шпрайт

    2 0 Отговор
    Братята Уйлямс ,Ланс Армстронг ,Марион Джоунс .Дето си признаха ,след като приключиха със спорта ,че са били пълни с допинг,като маркуч с вода.