429 0

ФИФА обмисля Мондиал с 48 отбора

Това може да се случи на Световното първенство през 2026-та

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Джани Инфантино, президентът на ФИФА, желае участниците във финалите на световните първенства да бъдат увеличени от 32 на 48 отбора. Швейцарецът иска идеята му да се реализира за първи път по време на Мондиал 2026.

Инфантино е на мнение, че във финалите на световните шампионати трябва да има 16 групи от по три отбора, като завършилите на първо място във всяка група може да продължават на осминафиналите. По този начин тимовете финалисти ще изиграят общо 7 мача по време на надпреварата. Така е и според настоящия регламент.

„По този начин клубовете няма да се притесняват, че играчите им ще бъдат натоварени с още срещи – каза Инфантино. – Не съм съгласен, че подобен регламент може да се окаже решаващ за качеството на турнира.“

При подобна схема се допуска, че има вероятност отборите във всяка група често да завършват с еднакви показатели като точки и голова разлика. Именно заради това ФИФА обмисля вариант с дузпи, които да носят бонус точки. Любопитното е, че при вариант с 16 групи ще се стигне до решетка, която ще бъде обозначена с буква „P“ от латинската азбука.

Очаква се Джани Инфантино да направи официално предложение за промените в Цюрих на 9 януари 2017 година. Тогава ще се събере Изпълкомът на ФИФА. Домакинът на Мондиал 2026 все още не е определен, а за предстоящите две световни – в Русия през 2018 година и в Катар през 2022-ра, няма да има промяна на формата с 32 тима, който бе наложен от Франция ’98.

Швейцария


Напиши коментар:


Публикувай