1 100 0

ФБР разследвало Мохамед Али

Причината е връзката между боксьора и религиозната секта "Нация на Исляма"

ФБР разследвало Мохамед Али
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

ФБР са държали под мониторинг легендата на бокса Мохамед Али, пише Ню Йорк Таймс. Причина за разследването били връзките на Али с религиозната секта "Нация на Исляма". Докладът на ФБР е от 142 страници, в които се разкрива съпричастността на легендата със сектата. Това е разкрито от информатор на агенцията, който също членувал в организацията.

Първите сведения за Али идват след спечелената през 1964г. световна титла в бокса след победата над Сони Листън. Тогава Касиус Клей (истинското име на боксьора) се присъединява към "Нация на Исляма" и сменя името си на Мохамед Али.

"Нация на Исляма" е афроамериканско политическо и религиозно движение, основано през 1930г. Неговите цели са да се бори за душевен, икономически и социален просперитет на афроамериканците в САЩ. Твърди се, обаче, че "Нация на Исляма" проповядва антисемитизъм и върховенство на черната раса.

Години по-късно Али приема ортодоксалния ислям. През 1966г. ФБР концентрира вниманието си върху сектата. От разследването става ясно, че агенцията определя "Нация на Исляма" като "анти-бяла" организация. Под непрекъснато наблюдение е и лидерът на сектата - Илайджа Мохамед.

Според докладите именно Мохамед е причината Али да не се яви на повиквателната от страна на американската армия. Заради отказа на боксьора да отиде на война, титлата му е отнета. В посочените данни става ясно, че Али е бил доста близък с лидера на сектата. Той присъствал на голям брой от сбирките на организацията и дори носел типичната униформа, за хората, които членували в "Нация на Исляма".

Друга интересна подробност от докладите е, че боксовата легенда се е развел с жена си Сонджи, поради натиск от страна на сектата. Според тях съпругата на Али не спазвала правилата на исляма, защото носела рокли и си слагала червило.

САЩ


Напиши коментар:


Публикувай