23 Декември, 2016 07:44, обновена 23 Декември, 2016 18:33 3 327 7

Григор Димитров между любовта и тениса

  • григор димитров-
  • любовта-
  • тениса-
  • турнири-
  • резултати-
  • валверде-
  • олимпиадата

Дали Валверду може да помогне на българина да задържи инерцията, натрупана в края на годината

Голямата звезда на българския тенис приключи под номер 17 в световната ранглиста календарната 2016 година. Каква обаче е равносметката. Дали Гришо трябва да е доволен или да съжалява за това, че преди време (08.2014 - №8) бе намерил правилния път към Топ 10.

Без съмнение талантът на нашенеца е неоспорим. Това което го спира според мнозина специалисти е лабилната психика и факта, че в ключовите си мачове Димитров просто "прегаря".

Други смятат, че неговите проблеми идват от това, че той не е достатъчно амбициозен и предпочита да отдели повече време на личния си живот, където хасковлията не се оплаква от женско внимание.

Да започнем анализа си от това как протече изтеклата година спрямо участията от страна на българина в различните тенис турнири.

2016 в турнири и резултати

Гришо започна ударно сезона с 1/4-финал в Бризбейн. Той последователно елиминира Жил Симон и Виктор Троицки, за да стигне до мач срещу големия Роджър Федерер. Макар сърцатата си игра, българинът отстъпи в три сета пред швейцарския Маестро след 4:6 7:6(4) 4:6.

Следващата спирка за родния тенисист бе Сидни. И там много ясно се прояви един от недостатъците на Димитров - липса на стабилност и хладнокръвие в решителните моменти.

Григор бе почиващ в първия кръг, аа след това последователно елиминира Пабло Куевас, Долгополов и Жил Мюлер от Люксембург. Във финала от надпреварата хасковлията трябваше да бие Виктор Троицки, които в предходния турнир вече сравнително лесно бе надиграл. Димитров взе безпроблемно първия сет с 6:2. След това последва срив и втората част бе загубена с лекота с 1:6 гейма. Титлата се реши в драматичен тайбрек в третия сет, в който Григор отново бе губещ.

На Откритото първенство на Австралия българският ас наказа Паоло Лоренци и Марко Трунгелити. В третия кръг обаче отново Роджър Федерер се оказа непреодолимо препятствие и след 6:4 3:6 6:1 6:4 швейцарецът изхвърли отр надпреварата съперника си.

Месец февруари бе белязан от турнирите в САЩ. Там Димитров започна с 1/2-финал на АТП 250 - трето ниво турнир на АТП в Делрей Бийч, където се очакваше българинът да вземе титлата, но бе спрян от Раджийв Рам (САЩ) с 0-2 сета.

Последва участие на един от успешните турнири за Григор - турнира АТП 500 в Мексико, от който българина си тръгна с титлата през 2014-а - най-голямата титла в неговата кариера. Там Григор стигна трети кръг, където бе спрян от бъдещия шампион Доминик Тийм (Австрия) - също в два сета.

Така вместо да градира, представянето на Димитров започна постепенно, но сигурно да се влошава.

В Инидън Уелс българинът отпадна още в първия кръг от младия германски талант Александър Зверев. Сле това - в Маями, първата ни ракета записа две победи, едната от които над Анди Мъри след 6-7(1), 6-4,6-3. Това обаче бе помрачено, тъй като още третия кръг хасковлията бе победен от ексцентричния французин Гаел Монфис.

В Монте Карло Григор отново разочарова, след като си тръгна още във втори кръг - загуба в два сета от Жил Симон при откриването на сезона на клей. Краят на април най-добрият ни тенисист бе сочен за абсолютен фаворит за спечелването на турнира в Истанбул. Григор се класира за финала на надпреварата след три победи и му остана само да надиграе в мача за трофея посредствения Диего Шварцман. Това обаче така и не се случи и поредната титла бе изтървана лековато. Димитров поведе със сет и 5-3 във втория. Там той сервираше за мача, когато изведнъж рухна. Отчитаме, че и голям карък преследваше българина по време на целия двубой. Той скъса на пет пъти кордаж, а в края на срещата строши няколко от своите ракети. Впоследствие сдаде и победата след двата поредни загубени сета. Отново липсата на хладнокръвие и невъзможността да затваря решени мачове коства на нашенеца трофей.

Сезонът на клей ставаше все по-ужасяващ за Григор. Станахме свидетели на негови нови три отпадания още в първите кръгове на турнирите от сериите Мастърс 1000 в Мадрид и Рим, както и на втория турнир от Големия Шлем - "Ролан Гарос", където Гришо отстъпи в пет сета пред "черната котка" Троицки след нова близо четиричасова драма.

На двата подгряващи турнира преди Уимбълдън, хасковлията отпадна още в първия кръг след загуби от двамата завръщащи се в Тура тенисисти - Дел Потро и Типсаревич. Последва противоречиво представяне на Уимбълдън, където Гришо стигна третия кръг след победи над Фратанджело (САЩ) и Симон (Франция). Но в третия кръг бе спрян от американеца Стив Джонсън след четири сета.

Димитров отпадна още в първи кръг на турнира от серия АТП 500 във Вашингтон, САЩ, бележещ началото на хард сезона. Това преля чашата и Григор смени треньора Давин. Нов наставник на българина стана младият Дани Валверду.

Новият треньор

Валверду бе част от щаба на Анди Мъри, където в тандем с Иван Лендъл, изведе шотландеца до олимпийското злато от Игрите в Лондон 2012, както и до титлите от US Open 2012 и Уимбълдън 2013. Валверду се присъедини към екипа на Бердих в края на 2014 г., а през май 2015-а, чехът достигна до върховото в кариерата му четвърто място в световната ранглиста. Венецуелецът притежава страхотна треньорска визитка независимо от крехката си възраст- 30 години.

Той явно даде импулс и свежи идеи на Григор, това се видя още в първия им съвместен турнир - силният Мастърс 1000 в Торонто, Канада, където Григор достигна до 1/4-финал. Там той загуби, но за първи път взе сет на Кей Нишикори.

Олимпиадата

Олимпийската година не подмина и българина, който обаче изтегли късата клечка и още в първи кръг се натресе на силния хърватин Марин Чилич. След много слаба игра, Григор Димитров напусна Олимпийския тенис комплекс в Рио - 1-6,4-6.

След това Григор направи един от най-силните си турнири след това. На Мастърс 1000 в Синсинати, САЩ, Димитров достигна до 1/2-финал. По пътя си той отстрани силни тенисисти като Жил Симон, Фелисиано Лопес, Стив Джонсън и четвъртия в света Стан Вавринка, за да бъде спрян отново от коравия Марин Чилич.

На US OPEN, Григор продължи силното представяне като достигна до осминафиналите. Там обаче явно прегорял, а и заради безгрешната игра на бъдещия номер 1 в света Анди Мъри, спря победния ход на българина. Мачът приключи след 1-6, 2-6, 2-6.

До края на годината Димитров игра на различни турнири в Азия и Европа - първо в Ченджу, където загуби драматично на осминафиналите от испанеца Алберт Рамос в три сета, след това в Пекин, където Димитров достигна до финала, а по пътя си елиминира Рафаел Надал. И тук обаче титлата остана мираж, след като Анди Мъри бе безкомпромисен и спечели в мача за трофея в два сета - с 4-6, 6-7 (2).

Григор приключи азиатското турне с Мастърс 1000, в Шанхай, Китай. Там той отпадна във втория кръг от канадеца Васек Поспишил след 0-2 сета, като преди това, в първи кръг бе взел скалпа за първи път на френската звезда Ришар Гаске след 6-4, 6-4.

Той бе спрян на полуфиналите в Стокхолм от сребърния медалист от Олимпийските игри в Рио Хуан Мартин дел Потро след 4-6,5-7.

Последва ранно отпадане на турнира от сериите АТП 500 в Базел, Швейцария след загуба в първи кръг от коравия люксенбурец Жил Мюлер след три сета.

Сезон за българина приключи с турнира от сериите Мастърс 1000 в Париж. Там Гришо започна от втори кръг, където след 6-3 в първия сет за него срещу Маркос Багдатис, кипърецът се отказа поради контузия. В следващата фаза обаче чакаше тогавашния номер 1 в света Новак Джокович, и макар че нашенеца се пребори за първия сет, срещата приключи с обрат на сърбина за 6-4,2-6,3-6.

„Чувствам, че контролирам играта и кариерата си“, призна Григор Димитров след финала с Ноле в интервю пред в. „L’Equipe“.

„Превърнах се в самостоятелен тенисист – каза още Григор в отговор на въпрос относно причините за чувствителното подобрение в представянето му през последните седмици. – Чувствам, че контролирам играта си, но зад това усещане не се крие никаква тайна. Винаги съм обичал да ставам рано сутрин и да се запътвам към залата за тренировка.

В миналото е имало моменти, в които ми е липсвало търпение. Не разбирах, защо губя от тенисисти, срещу които досега това не ми се е случвало. Сега уважавам повече съперниците си и играта, но ми отне време да разбера някои неща.“

Така след 39 победи и 26 загуби и спечелени 1 милион и 617 хиляди долара, Григор Дуимитров завършва противоречиво сезон 2016. Намиращ се на 17-о място, той прогресира спрямо предната година с 11 места. Но това се случи благодарение на втория полусезон. Дали чудесната работа с Валверду ще продължи и през новата година, предстои да разберем.

Критиката

В същото време родната ракета №1 Григор Димитров бе определен за най-голямото разочарование за отиващата си 2016 година от специализирания сайт "tenisnow.com".

Авторитетното издание прави класация на петимата, които са се представили неочаквано слабо през годината и на първо място е поставен именно хасковлията.

"Доброто: Включи се с агресия във всички битки. Победи Стив Джонсън, Лукас Пюи и Рафаел Надал, за да стигне до финала в Пекин, където отстъпи пред Анди Мъри. Работата му с Дани Валверду през последните 4 месеца даде резултат и той се изкачи до номер 17 в света, което е най-високото му класиране от две години насам.

Лошото: Записа шест поредни загуби, които го свалиха до номер 40 в световната ранглиста. Има мъчителната неспособност да затвори почти спечелени мачове, като поражението на финала в Сидни срещу Троицки. Профука преднина от 7:5, 5:2. Българинът достигна три финала през годината, но не спечели нито един.

Грозното: Чупенето на ракетата и блъскането й в земята по време на турнира в Истанбул

Оправданието: "Това не беше забавно. Но аз съм съм човек и се разочаровам на моменти и изпускам нервите си. Извинявам се на екипа си, на семейството ми, на публиката. По принцип не правя такива неща. това беше много лош пример от моя страна", каза Димитров". Тази критика написаха специалистите от сайта по отношение на родния талант.

Друите четирима в антикласацията са Джон Иснър, Бърнард Томич, Беноа Пер и Александър Долгополов. От изданието уточняват, че в класацията не влизат тенисистите, които са били спохождани от сериозни контузии.

Статистиката

Димитров игра три финала през 2016-а, но записа три загуби в тях. От наградни фондове печалбите му се равняват на 1 607 502 $. Въпреки това Българинът е доста далеч от най-успешния сезон в неговата кариера - 2014. Тогава той заработи $2 759 360 и достигна до рекордното осмо място в световната ранглиста.

Все пак прогресът на хасковлията в световната ранглистата спрямо 2015 (28-и в света) не може да не бъде отчетен - а именно с 11 позиции по-напред.

По отношение на личните показатели, цифрите също са доста колебливи. През тази година най-добрият български тенисист записа 39 победи и 26 загуби.

Той заби 372 аса, но е направи и кошмарните 217 двойни грешки в 65 мача от ATP веригата.

Първата ни ракета е спечелила 82% от своите сервис геймове и 21% при посрещане.

Официалните статистици отбелязват, че българинът е на 14-о място при спечелване на точки от ретур при първи сервис на съперника. По още един показател Димитров оправдава критиците, че няма психика. Той е 12-и в класацията за най-добър процент на спечелени тайбреци - 64,7%. Лидер е Ришар Гаске със 78,6%.

Националният отбор

В началото на 2016-а българинът за втори път отказа да участва с националния отбор в мачовете за Купа "Дейвис" срещу Турция . Без него България логично загуби.

Малко преди това Гришо и неговият тим решиха да откажат и друга покана. Димитров не уважи домакинството на първия в историята мъжки ATP турнир, който се проведе в столичната зала "Арена Армеец" през февруари.

По време на олимпиадата в Рио де Жанейро. Лекоатлетът Тихомир Иванов се възмути от Гришо заради пренебрежителното отношение на тенисиста спрямо сънародниците му. "Поне да поздравяваше съотборниците си нямаше да е лошо, а не да ни подминаваш", написа в социалните мрежи състезателят на висок скок. Останалите лекоатлети от българската делегация също останаха разочаровани от поведението на Димитров.

Личен живот

Не на последно място няма как да не коментираме и настоящата половинка на българина - поп звездата Никол Шерцингер.

Любовта между двамата се отрази много зле на резултатите на българина в първите месеци от тяхната връзка.

Докато беше двойка с Мария Шарапова, Григор гравитираше около Топ 10. При тяхната раздяла през лятото на 2015-а българинът беше 16-и.

Преди да стане официална, връзката на Димитров и Шерцингер остана скрита в продължение на няколко месеца.

През този период сривът на Димитров в ранглистата бе потресаващ. Година след раздялата си с Шарапова Димитров не мислеше основно за тенис и точно тогава се срина до 40-о място в ранглистата.

Сега двамата влюбени изглеждат щастливи и Гришо явно отново може да фокусира вниманието си върху важните аспекти от кариерата си.

Очакваме 2017 с нетърпение, за да видим дали големият талант наистина може да се пребори с грандоманията и дистракциите, които славата и парите несъмнено носят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 граматик

    4 0 Отговор
    към автора-неуспорим е неОспорим
  • 2 бекхенд

    5 5 Отговор
    Фейсбук нарцистичен баболюб !
    Пропилява си таланта покрай това лющене на дърти кози, но поне си постила за евнтулна бъдеща работа, като тренер-жиголо !?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 милф ловър

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "бекхенд":

    Кисело е гроздето, а ръкоблюдецо!?
    Кака ти Никол спокойно слага в малкия си джоб лиглите на по 18-20! Гришо има страхотен вкус, евала на момчето, един от нормалните българи, който в последно време гледа да не е в България и като гледам коментарите е разбираемо защо.

    Коментиран от #5

  • 5 бекхенд

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "милф ловър":

    Милфчо, дреме ми за любимите стари чанти на Григор :) Страхотен вкус викаш - Серена Уйлямс ха ха ха
    Звънни му мое и теб да те уреди с някоя такава - пожелавам ти го щом те влече !
  • 6 незнайко

    2 1 Отговор
    Григор Димитров-тенесист или к..варин, тава ни казва статията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.