Last news in Fakti

27 Декември, 2016 07:45 785 0

Евро 2016 предложи куп изненади

  • евро 2016-
  • изненади-
  • статистика-
  • франция-
  • португалия-
  • любопитни факти

Едно от знаковите събитя в света на спорта през 2016 година бе Европейското първенство по футбол, което се проведе във Франция.

Груповата фаза

Още от първата фаза на големия форум изненадите не закъснядха. Ще обърнем внимание на някои от най-интересните срещи и класирания.

В група А логиката възтържествува. Домакинът Франция спечели групата и завърши със 7 т. и без загуба. Втори се наредиха швейцарците, а Румъния и Албания се сбогуваха с турнира.

В група B англичаните отново не бяха на нужното ниво и финишира втори след изненадата Уелс. Словакия остана трета, а Русия, за която се очакваше да се борят за второто място, трябваше да стегнат куфарите.

Конкуренцията за първото място в група C бе между Германия и Полша. Двата тима записаха по 7 точки и не оставиха шанс на Северна Ирландия и Украйна. Все пак световните шампиони имаха предимство в показателите.

Трудно може да забравим третата среща в група D, където Хърватия губеше с 0:1, но през втората част спретна обрат на Испания и прави Ла Фурия на второто място и тецък 1/8-финал срещу Италия.Другите два тима в групата - Чехия и Турция бяха далеч под класата на конкурентите си и резонно не продължиха напред.

В група E Италия и Белгия си взеха по 6 точки и се класираха безпроблемно за следващата фаза от турнира. Република Ирландия остана 3-а с 4 т, а шведите, при последния мач на Златан Ибрахимович с националната фланелка, разочароваха и останаха едва с 1 равенство в актива си.

Група F предложи може някои от най-драматичните сблъсъци. Отборът на Португалия, сочен за големия фаворит, трябваше да се задоволи с третото място след като не успя да постигне нито една победа в компанията на Унгария, Исландия и Австрия. Кристиано Роналдо и компания финишира с 3 точки след трите си равенства и едвам прескочиха към елиминациите. Унгария спечели групата с 5-те си точки, следвана от исландците също с толкова.

Третите отбори

След промяната на регламента на турнира, това бе първия шампионат на Стария континент с толкова много отбори-участници. Това дада шанс на 6-те най-добри трети тима да продължат кампанията си.

Както вече изяснихме иберийците бяха третият най-добър трети отбор и късметът и добрата голова разлика ги подкрепиха, тъй като Турция и Албания имаха същия точков актив.

Осминафиналите

Осминафиналните двубои също предложиха много интересни развръзки. Германия и Белгия не срещннаха трудност и разгромиха противниците си - съответно Словакия и Унгария.

Исландия хвърли бомбата, след като надви Англия с 2:1. Португалия продължи серията си от ремита с 0:0 срещу хърватите и успех с попадение в продълженията. Полша трябваше да изстрада продължаването си, след като се наложи с 6:5 (след дузпи) на швейцарците. Тук едва ли може да забравим феноменалния гол на Джердан Шакири за "кръстоносците" с перфектна задна ножица.

Република Ирландия насмалко да взриви френската еуфория след като поведе с 0:1 над "петлите", но заслужен обрат и 2:1 класира домакините напред в турнира.

В най-интересният сблъсък Испания и Италия премериха сили, а "Скуадра адзура" намери най-добрият начин да си отмъсти на футболистите на Висенте Дел Боске, които на миналото европейско ги разгромиха с 4:0 във финала. В крайна сметка "фуриите" отново не бяха на себе си, допуснаха да бъдат наиграни и безславно се разделиха с турнира след 0:2.

Четвъртфинали

В чеетвъртфиналните сблъсъци нямаше нищо ново от страна на португалците. Те продължиха с хиксовете. Този път не можаха да победят поляците след 1:1 в редовното време и дузпи (5:3).

Германия и Италия предложиха страхотно зрелище и също доведоха нещата до 11-метрови наказателни удари. Там Бундестима победи с 6:5 и зарадва феновете си.

Франция спря магията на исландците с категоричното 5:2, а Уелс поднесе голямата изненада и наказа Белгия с 3:1, бележейки рекордно класирена, водена от звездите си Карет Бейл и Аарън Рамзи.

Полуфинали

Полуфиналните сблъсъци не предложиха очакваните драматични срещи. Португалия най-накрая успя да спечели - 2:0 срещу изтощения тим на Уелс.

Домакините противно на очаквания се наложиха също с 2:0 на световните шампиони от Германия. Тимът воде от Йоги Льов не изглеждаше като себе си и след като изигра един от най-слабите си мачове бе наказан на два пъти от страхотния голаджия Антоан Гризман.

Финал

Най-голямата изненада несъмнено дойде в мача за титлата. Големият фаворит - Франция преклони глава пред Португалия.

Дори след като голямата звезда на тима Кристиано Роналдо се контузи още в 25-ата минута на срещата, неговите съотборници показаха компактност и отборен дух и постигнаха подвиг.

Домакините доминираха в по-голямата част на мача и той приключи със 7-3 точни удари в тяхна полза, но португалската защита и безпогрешният вратар Руи Патрисио така и не бяха пробити.

Изключението прави гредата на Андре-Пиер Жиняк в последната минута на редовното време - тогава Патрисио падна на колене, за да види как зад него топката удря страничния стълб. Този пропуск на практика се оказа фатален за Петлите.

Звездният миг на Португалия беше в 109-ата минута, когато Едер напредна с топката, Лоран Косчелни го изпусна и той с тежък фронтален удар проби в долния ъгъл.

Така играчите на Фернандо Сантош спечелиха Сребърната амфора след само една победа в редовното време на този турнир и донесоха неописуема гордост на страната си.

Статистика и любопитни факти

В шампионата на Стария континент през 2016 паднаха108 гола. Еднолично наградата за голмайстор на турнира получи Гризман с 6-те си гола. Той заслужено бе избран и за "Най-добрият играч".

Двубоят между Португалия и Франция е първият финал на европейско първенство, който завършва без гол в редовното време.

Аарън Рамзи от Уелс и Еден Азар от Белгия завършиха турнира с най-много асистенции.

Общата посещаемост на 51-те двубоя от европейското първенство във Франция е 2 427 303. С 47 594 зрители средно на мач Евро 2016 регистрира най-високата средна резултатност от 1988 г., когато в турнира участваха само осем отбора.

Общият награден фонд на Евро 2016 е 301 млн евро. За сравнение преди 4 години в Полша и Украйна той беше 196 млн, а в Швейцария и Австрия през 2008 година беше 184 млн. евро.

Така футболната федерация на Португалия получи 25,5 милиона евро от УЕФА заради спечелената от тима европейска титла. Финалистът Франция пък прибра с два милиона по-малко, съобщиха от УЕФА.

Според разпределението на наградния фонд, направено от Европейската футболна централа, всеки от 24-те отбора финалисти получи по 8 млн евро. Победа в групата се оценяваше на един милион, а равенство - на половин.

Класирането за осминафиналите означаваше допълнителни 1,5 млн евро, за четвъртфиналите - 2,5 млн, за полуфиналите - 4 млн, за финала - 5 млн, като има предвидени още 3 млн за шампиона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА