5 523 5

Спират лудите китайски трансфери

Според правителството местните богаташи "горят пари" за безумни сделки

Иво Стойнев

Китайската държава възнамерява да ограничи огромните суми, които футболните клубове в страната пръскат за трансфери в последно време. През тази зима рекордът за най-скъпа покупка в Азия бе подобрен на няколко пъти в рамките само на няколко седмици. Според правителството местните богаташи "горят пари" за безумни сделки.

Това, което е преляло чашата на търпението, са последните два входящи трансфера на "Шанхай Шенхуа". Клубът превърна бразилецът Оскар и аржентинеца Карлос Тевес в двамата най-скъпоплатени футболисти в света.

Говорител на китайската Главна администрация по спорта споделя пред мести медии, че правителството ще "регулира и ограничава скъпите покупки и ще направи логични рестрицкии за високите приходи на играчите".

"Таван на заплатите и трансферните суми ще бъде въведен, за да се контролира неразумното инвестиране", се казва в съобщението. Властите планират надзор над финансовите процеси в клубовете, за да бъдат държани харчовете в "разумни граници".

Като мярка за ограничаване на прекомерните инвестиции ще бъде въведен финансов феърплей. Той ще бъде подобен на този в Европа. Клубовете, които влагат повече от това, което изкарват, ще бъдат отстранявани от професионалния футбол.

Местната футболна управа обмисля да намали и броя на допустимите чужденци във всеки един отбор от 5 на 4 човека. В последните 12 месеца китайските клубове счупиха рекорда за най-скъп футболист в Азия 4 пъти.

Това се случи, след като президента Си Дзинпин обяви, че иска страната да се превърне във "футболна суперсила".

Китай


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бумеранг (гост)
    Отговор
    1 06:08  09.01.17
    Типично решение на компартията от сталиниски тип! Китай вече закъсва икономически и до 10 г. ще станем свидетели на доста сривове ако не надскочат границите си и т.н. Компартията ще ги освободи😂😂😂

    Коментиран от #2, #5

  • Моамар (гост)
    Отговор
    2 07:35  09.01.17

    До коментар #1 от "Бумеранг":

    Няма как да закъса Китай, там има мега-супер-производство на всякакви стоки, а освен това китайците схващат много бързо и се адаптират на промени, ни са тъпи ни мързеливи
  • гощо (гост)
    Отговор
    3 07:40  09.01.17
    Безумие е да се дават такива мангизи за футболери на преклонна възраст!!!!!
  • Владимиров (гост)
    Отговор
    4 12:56  09.01.17
    Вил съм в Китай ( Шанхай).
    Работих малко там. Заплатите са перфекти, (е квадрат за жилище в Шанхай беше 5К евра) а ако знаеш и китайски, патрон си.
    Там хората само работят и се прибират вкъщи. Като роботи са. Няма с кого една бира да изпиеш, един мач да изиграеш.
    Шефчето на компанията беше на 48г. и ако наредиш всичките ни олигарси до него взети заедно....ще бие и ще ги зарови с пари.
    Но....като откъснат единак (извън Б-я, колкото и да сме зле) не си е работа, парите не са всичко и се прибрах, след като ми изтече първоначалния период- 3 месечната виза.
    За едно няма спор- пари имат бол. Със снегорини да ги ринеш. И винаги търсят европейци за работа.
  • Лай си куче (гост)
    Отговор
    5 14:13  09.01.17

    До коментар #1 от "Бумеранг":

    Китай е пример за успешен комунизъм. Фактите говорят най-добре ... а кучетата като теб може да си лаят, те само за това стават!

Напиши коментар:


Публикувай