460 2

Треньорските глави у нас падат най-лесно

Това гласи доклад на европейската футболна централа УЕФА

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Работата на треньорите в България е сред най-несигурните в Европа, пише доклад на УЕФА, споделен от "Меридиан Мач". 75% от клубовете са сменили наставниците си през календарната година. По този показател родният шампионат е по-несигурен дори от първенства като македонското (70%), грузинското (69%) и азербайджанското (50%). Все пак има и четири страни, в които ситуацията е по-зле - Румъния (94%), Турция (94%), Молдова (91%) и Албания (90%).

В доклада си УЕФА споделя притесненията си от тази тенденция, защото треньорът е ключова фигура за един клуб и именно той поставя основите на дългосрочната политика. Само три са първенствата, в които по-малко от една четвърт от отборите са махнали наставниците си поне веднъж. Самият факт, че това са шампионати, където футболът е на ниско ниво, означава, че стабилният треньорски пост не е никаква гаранция за успехи и перспектива. Шампиони са Северна Ирландия и Финландия с по 8% и Латвия с 20%.

От големите първенства най-клатещ се е столът на треньорите в Серия "А" с 65% от отборите, сменили предводителите си. Най-стабилно пък е положението във Франция, където само 1/4 от клубовете са се разделили предсрочно с наставниците си.

Прави впечатление също, че клубовете у нас предпочитат да се доверяват на по-възрастни треньори. Средната възраст на специалистите в България е 48,8 години, а доайенът Георги Дерменджиев по време на изследването е на 61 години.

Старостта обаче явно не е порок, тъй като в най-интересното първенство - Висшата лига на Англия, средната възраст на мениджърите е 52 години. Една по-малко е на френската Лига 1. Само в пет от елитните дивизии на Стария континент треньорите са над 51 години. Вече стана дума за две от тях, а другите са Чехия (52,2), Казахстан и Турция. Най-неопитните пък са в Северна Ирландия (40,6 години).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БОКО
  Отговор
  1 09:36  12.01.17
  Защото са най празни!
 • гощо
  Отговор
  2 11:03  12.01.17
  Сменят треньори защото собствениците са глупаци!!!!! Назначат го и вече трябва са на финал на шампионска лига за една година?!?!? ТЪПАЦИ!!!!!!! Последната огромна тъпотия е,че сега и лумпените по трибуните диктуват управлението на клубовете!!! КАТАСТРОФА за местна употреба!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай