1 131 0

Уникално спортсменство на Рали Дакар

Льоб бе най-бърз, но организаторите поощриха Петерханзел

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Рали Дакар бе възобновено с десети етап от надпреварата – 449-километровата отсечка от Чилесито до Сан Хуан в Аржентина. Отборът на Peugeot направи поредното забележително представяне в категорията на автомобилите. Стефан Петерхансел водеше в началото на отсечката, но катастрофа със Симон Марчич го принуди да спре. 12-кратният победител на Дакар помогна на мотоциклетиста и изчака пристигането на медицинския екип преди да потегли отново по маршрута.

Сирил Депре се оказа най-бърз в първата секция на отсечката в четвъртък. Льоб изоставаше на 6:28 мин. Себастиен обаче бе начело на финала в Сан Хуан. Той вдигна темпото в последната част на дистанцията. Депре остана втори в отсечката, на 2:33 мин. Петерхансел бе трети (+6:45). След финала обаче заради оказаната помощ на мотоциклетиста, на Петерхансел бяха върнати 14:13 мин от организаторите. Така той бе обявен за победител в етапа и излезе начело в общото класиране с 5:50 мин пред Льоб.

Пилотите на КТМ Матиас Валкнер и Сам Съндърланд завършиха съответно 10-ти и 12-ти в отсечката. И двамата загубиха време заради навигационни грешки. Пропускът на Съндърланд му коства доста голямо изоставане, но той все още води в генералното подреждане. За мотоциклетистите десетата отсечка на Дакар бе трудна от гледна точка на навигацията и не един и двама – включително няколко от фаворитите - се загубиха. В крайна сметка Хоан Бареда Борт зае първата позиция в дистанцията. Втори финишира Стефан Свитко, който припадна от изтощение малко след като финишира. Словакът бе откаран в болница в Сан Хуан. Трети остана аржентинецът Франко Каими с Honda.

„Имаше толкова много бродове в началото, че беше трудно маршрутът да се следва”, обясни британският състезател. „Допуснах няколко грешки преди презареждането и се стресирах, защото не знаех къде са съперниците. На зареждането имаше само три мотора и така разбрах, че пропуските не са ми коствали прекалено скъпо.”

Пабло Кинтаниля вървеше втори в началото на десетата отсечка, но по-късно падна от машината си. Лекарите установиха, че има травма на главата и той се оттегли от надпреварата. Това изведе Валкнер на втора позиция.

При АТВ-тата чилиецът Игнасио Касале продължи битката си в категорията с лидера Сергей Карякин. Руснакът диктуваше темпото в десети етап, но Касале поддържаше сравнително добра скорост и допусна само десетина минути разлика. В генералното класиране преднината на Карякин е 21:05 мин.Напиши коментар:


Публикувай