766 0

Признание за легендарната Йорданка Благоева

Бившата ни лекоатлета бе удостоена с Златен знак от Пресклуб "България" в навечерието на 70-годишнината си

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Първата световна рекордьорка на България в скока на височина Йорданка Благоева беше наградена със Златен знак от Пресклуб "България". Тя получава наградата за изключителния си принос към българския спорт, както и във връзка с нейната 70-годишнина, която е в четвъртък (19 януари).

"Винаги съм седяла тук заради успехи на европейски, световни. Човек дори добре да живее, остарява.
Спортът обаче за мен винаги ще остане религия. Попитаха ме какво ми е отнел, а аз не можах да се сетя за нищо. Напротив – страшно много ми е дал – това, което съм, възможността да се реализирам, да постигна всички тези успехи. Тръгнах от Монтана, а стигнах до пет световни рекорда и два медала от четири олимпиади", сподели Благоева на пресконференция пред журналисти.

Йорданка Благоева е родена в монтанското село Горно Церовене. Тя става първата българка, поставила световен рекорд в леката атлетика, когато през 1972 година в Загреб преодолява 194 см в скока на височина. Носителка е на на два олимпийски медала - сребърен от Мюнхен '72 и бронзов от Монреал '76.

Българката е европейска шампионка в зала от Ротердам '76 със световен рекорд от 192 см. Общо пет пъти в своята кариера е поставяла световни рекорди, два от които са при ветераните.

На 31 януари от 19:00 часа в Дома на киното ще е премиерата на документалния филм за нея „Отвъд скока“ на режисьорката Валентина Фиданова-Коларова.

България


Напиши коментар:


Публикувай