885 0

Рос Браун е новият шеф на Формула 1

Бившият директор на Ferrari и Mercedes ще отговаря за спортната част

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Рос Браун получи важна ръководна функция във Формула 1, след като американската корпорация "Либърти Медиа" обяви приключването на сделката за закупуване на контролния пакет акции на най-престижната моторна надпреварата.

Бившият директор на Ferrari и Mercedes ще бъде спортен директор на Формула 1 и ще играе важна роля за развитието на надпреварата, а търговската част от Формула 1 ще бъде управлявана от бившия шеф на телевизия ESPN Шон Бретчс.

Както е известно, за нов изпълнителен директор и генерален промоутър беше назначен Чейз Кери, който заменя на поста освободения от новите собственици Бърни Екълстоун. 86-годишният британец ръководеше Формула 1 почти 40 години, но сега му е предложено да остане само като почетен президент.

"Либърти Медиа" закупи 18,7% от Формула 1 срещу 746 милиона долара през септември миналата година, а през декември събра още 1,5 милиарда от инвеститори, за да изкупи оставащата част от контролния пакет.

Целта на новите собственици е увеличаване на печалбите. Според медийния милиардер Джон Малоун това ще се случи с повече състезания в календара, по-големи приходи от телевизионни права, по-силно използване на социалните мрежи, подобрена дигитална стратегия, подсилване на американския пазар и привличането на нови инвеститори.

Налаганата от Екълстоун експанзия в Азия се очаква да спре за сметка на връщането в календара на някои традиционни писти като например „Хокенхайм” и „Нюрбургринг” в Германия.

САЩ


Още по темата

 • Формула 1: Чао, Бърни

  Формула 1: Чао, Бърни

  Бърни Екълстоун вече не е главен изпълнителен директор на Формула 1, потвърди Си Ен Ен. Той ще бъде заменен от Чейз Кери. Рокадата във Формула ...
  24.01.2017
  1 624
  1

Напиши коментар:


Публикувай