Last news in Fakti

25 Януари, 2017 05:15 958 1

Спортът ни е трагичен, а държавата "спи"

  • спорт-
  • държава-
  • зала "армеец"-
  • волейбол-
  • георги калчев

"Гонят спортни клубове от залите им, децата няма къде да тренират, а институциите мълчат", категоричен е председателят на ОСК ЦСКА Георги Калчев

Спортът ни е трагичен, а държавата "спи" - 1
Снимка: Факти.бг

За пореден път у нас държавата е мащеха на спорта. Волейболът, който уж трябва да е националната ни гордост, не е сред изключенията. Волейболните деятели в България осезаемо усещат как властта спи и са сред най-потърпевшите. Липса на финанси и голямата доза нехайство от страна на ръководните органи се оказва пагубна.

Младите таланти на колоса в българския спорт - ЦСКА, също са пряко засегнати. Не от вчера, не от днес. Волейболният отбор на Александър Попов едва свързваше двата края години наред, но с воля и сърце.

От пресконференцията на Обединени спортни клубове ЦСКА и от интервю с председателя на организацията Георги Калчев, Факти.бг узна множество детайли по казуса. Самият Калчев бе изчерпателен, изразявайки и възмущението си от безхаберието на държавата по темата.

„Александър Попов и Мариан Колев (изпълнителният директор на „Хиполенд“, спонсор на ЦСКА) водят преговори с представителите на „София Тех Парк“. Не е вярно, че сме били пасивни (откъм протести). Не искахме да внасяме напрежение покрай празниците, изчакахме да минат изборите, защото не искаме да бъркат и обвързват намеренията ни с политиката. Затова изчакахме до втората половина на януари, когато заявихме готовността си в нашите писма."

„Не могат да се гонят спортни клубове от залите им, от базите им, само защото са държавни и нямат пари. Изгониха ни от залата ни. Не може да се гони спортен клуб от базата му. Министрите ( бел. на ред. говорейки за спортните министри през последните години) не поеха отговорност и не предприеха мерки, оставайки без отговор. Единствено Лучано беше по-смел. От 15 години го повтарям. Така и не се намери решение по казуса."

Калчев допълни още, че от Министерството на отбраната неофициално са подкрепили ЦСКА за зала „Армеец“. Неофициално, защото тя вече не е на министерството, а е преотстъпена на друга фирма. За него не е тайна, "че има договорена фирма, която е направила проект да строи там, да си вземе някакви пари, договаряйки си комисионните."

„Затова казах на Сашо (визирайки Александър Попов) „Край! Тръгваме на протести.“ По подобен начин през 2004-05 стадион „Раковски“ беше планиран да бъде превърнат в мол. Само ние от ЦСКА, с шест-седем автобуса, закарахме всички деца на демонстрация там. Дойдоха и от другите клубове и успяхме да тушираме проблема. Само така можем да покажем всички ние в спорта, че не трябва да ни пипат и да съобразяват с нас.“

„Докога с битки? Ние сме държава, всички ние сме част от тази държава. Трябва да се водят нормални разговори. В ЦСКА продължаваме и ще продължаваме да се опитваме да оправим нещата в спорта. Да съживим българския спорт. В основата на всичко са спортът, здравето и възпитанието на младежта и децата. Спортът може да ни спаси от толкова проблеми в училище, например."

"Оставаме си в бойна готовност. Защо продължават да искат да ни събарят залите? Това е престъпление и трябва да спре. Но никой не ни чува. Трябва да излезем, да се развикаме и да вдигнем шум. Писмата ни отиват в кошчето."

"Децата не тренират никъде и това е проблем. В момент, в който всичко е комерсиално в София не може да се намери зала, където да се тренира. Знаете спортните салони в какво състояние са. Остава децата да се мъчат по училищата. Трагично е. Призоваваме да има държавност и да бъдат предприети мерки. Икономиката не зависи от тази зала. ЦСКА има авторитет в цял свят, привлича навсякъде. Ние сме длъжни и трябва да защитим позицията, защото това, което правим е хубаво."

Инспектирана ли е зала „Армеец“ и опасна ли е тя наистина за трениращите в нея?

„Единствената инспекция е правена от експерти, от която става ясно, че по залата трябва да се направи лека ремонтна дейност, например да се измаже, но залата е безопасна. Съвсем нормална е залата.

Има ли алтернатива, ако конфликтът със „София Тех Парк“ продължи и залата бъде изцяло отнета?

„Няма алтернатива засега. Нямаме зали, нямаме алтернативи. Търсим, аз също търся. Ситуацията зависи много от отношенията ни с Министерството на отбраната, ако те могат да ни помогнат. Министерството на спорта е с ограничени ресурси. Там винаги е „ЦСКА трябва да си плаща“. Няма как второ десетилетие да сме все под наем и да ни се налага нещо като ембарго.

Калчев завърши, припомняйки важния факт, че е налице двойният стандарт спрямо ЦСКА и „има хора, които се гордеят, че го поддържат“. Председателят на ОСК ЦСКА отправи и апел към министерството - „Дайте ни три, пет или шест зали и ще видите, че графикът на трениращите ще е запълнен“.

"Без пари, за честта, ние сме пример как обича се и браним любовта! 100 сърца за ЦСКА ще туптят в ритъм, непознат на никой досега!" се пее в песен на агитката на "червените", създадена и посветена специално на волейболната "армейска" формация. Докато има хора, изповядващи подобни идеали, ще бъде съхранен не само волейболът, не само ЦСКА, но и българският спорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостенче

    0 0 Отговор
    "Спортът ни е трагичен а държавата спи".......... Калчев, държавата ни е трагична, не знам какво въобще очакваш.
    Темата с държата ни е ясна, дайте някоя друга тема, като например къде са изграчите в 80% от времето? пият ли? друсат ли се? по к*рви ли ходят?тренират ли изобщо? спазват ли някакво обща спортна култура?.... и тогава вече може да стигнеме и до държавата!!!