9 Февруари, 2017 09:24 5 104 4

Иво Тонев: Приключих с футбола!

  • тонев-
  • футбол-
  • левски

Той разкри интересни подробности около престоя му в Левски

Иво Тонев: Приключих с футбола! - 1
Снимка: БТА

Бившият шеф на Левски Иво Тонев заяви, че никога повече няма да се занимава професионално с ръководство на български футбол. Предишният бос на Герена е категоричен, че може да помага само като фен. Тонев разкри много моменти от престоя си при "сините", включително това как е бил спасен лицензът на клуба преди няколко години.

"Аз съм емоционален човек, но няма никакъв шанс да се върна във футбола. Много дълго се занимавах с него, получих доста от футбола - контакти, възможности, отношение, развих бизнеса си на различни нива. Но и доста дадох - финанси, физическо време, доста бели коси ми се получиха от него", преди Диема.

"Никога по никакъв повече няма да се занимавам с ръководство и управление на футбола. Ако имам възможност в бизнеса си, само ще помагам финансово на Левски, може би и на Локомотив. Факт е, че обикнах Левски и всеки ден следя какво се случва с него. Ще се радвам, ако по някакъв начин допринасям финансово и като фен. Но като ръководител - никога повече с футбол у нас няма да се занимавам", сподели Тонев.

Той разкри и какви грешки е направил по време на двата си престоя в изпълнителната власт на "Герена" и разкри, че е смятал да напусне отбора още преди загубената титла от Славия през 2013 г.

"Стремя се в последните години да не обръщам внимание на негативното. Сега не си спомням нищо лошо, свързано с Левски. Равносметка съм си направил, мисля още върху някои неща. Имам два периода за по около година и половина в клуба."

"Първият от тях беше, като дойдох януари 2012 до лятото на 2013 г. В този период само за малко не ми достигна да си свърша нещата, които исках. Бях агресивен, а и самоуверен, за да успея на всяка цена. Допуснах много грешки и го отчитам. През това време съумяхме да изградим два тренировъчни терена, които бяха върху бунище и селска ливада, а сега децата тренират там. Ремонтирахме и тунела на сектор В, който не беше пипан от 80-те години."

"Досега никога не съм споделял, но аз бях взел решение още преди мача със Славия и хората знаят, че още тогава щях да подам оставка. Въпросът беше дали ще го направя като шампион, или не."

"Вторият ми период беше януари 2014 г., когато ми се обади Тодор Батков и ми каза, че Левски има тежки проблеми с лицензирането и парите. Случи се така, че ми звъннаха някои от представителите на фенските организации, които имаха желание за промяна в клуба. С тях искахме да опитаме да спрем това, което се случваше в клуба."

"През останалото време съм бил председател на Управителния съвет, но само на книга. С нищо друго не съм се занимавал, само със строежа на сектор А през това време. В този период януари 2015 до август 2016 г., когато прехвърлихме акциите на Спас Русев, най-важното нещо за мен е, че не допуснахме Левски да отиде при аматьорите. С Георги Иванов сме стояли по нощите да преговаряме с хора, на които Левски дължи пари. Фенските организации изиграха своята роля и запазихме лиценза ни, без да ни се налага да се съюзяваме и какво ли не с други клубове, за да сме в А група. Трябваше да градим всичко наново в изключително трудна атмосфера и в нестабилно финансово състояние."

"В много неща сбърках. През първия ми период самоувереността и амбицията ми да успея на всяка цена, ме подведоха. През втория период бях твърде компромисен, направих доста компромиси, включително със себе си. Допуснах близо до себе си хора, които не е трябвало да правя."
Тонев разкри и подробности относно строителството на Сектор "А" на Герена и дългоочакваната от феновете козирка.

"Не се дължат 13.3 млн. за сектор А, толкова струва целият сектор. Сумата, която се дължи към двете фирми-строителки е около 12.3 млн. лв. с ДДС. Малко над 2 млн. лв. е ДДС в тази посока. Изговориха се доста изопачени факти."

"Говорих и с двете компании, които го строиха, в тях участва адвокат Тодоров от тръст Синя България, той е доста добре запознат за договорките, преди да прехвърлим собствеността на Спас Русев. Не ги подписахме, защото решихме, че не е коректно да го правим две седмици преди да прехвърлим собствеността."

"Става въпрос за разсрочване плащането на сектор А. Всички приходи от сектора трябва да отиват към двете строителни компании. В зависимост от това, каква сума е погасена, има период след 10-та година, когато двете компании могат да имат претенции директно към клуба. Т.е. Левски има 10 години да изплати този сектор."

"Имаше сметки колко бързо може да се изплати сектор А. При 60% запълваемост на сектора на сезон, а не по 100 човека, плюс добро менажиране на музея, кафетата и фенмагазина, плюс два концерта годишно, сектор А може да генерира до 2 млн. лв. годишно. Сами сметнете колко бързо може да се изплати той", сподели Тонев.

Той сподели, че и при него са идвали инвеститори, които са му казали да разруши стадиона и те ще му го построят, но това се е оказало измама. Затова сподели какво според него е необходимо, за да се завърши изцяло стадионът. И разкри какви оферти е имало в клуба за изграждането на козирката.

"Относно сектор А се изговориха доста глупости в последните месеци. Да, открихме го април миналата година, без да е напълно завършен. Трябва да се сложи козирка, плюс съблекалните и журналистическите помещения на първи етаж. Когато те се завършат, секторът ще отговаря на четвърта категория на УЕФА, която е изключително висока."

"Това е най-модерното спортно съоръжение, правено в България. Рано или късно козирка ще има със сигурност. Съблекалните и другите помещения могат да се приключат за не повече от три месеца. Тази пролет би трябвало да е готов и музеят."

"За козирката - имаше две конкретни оферти за нея. Едната е за 3.8 млн., другата е за 2.1 млн. лв. Те не са малки суми, разликата между тях е голяма. Когато разговаряхме със Спас Русев за прехвърляне на собствеността, запознах ги с офертите и от кои фирми са. Според мен има два пътя, по които може да се направи. Това е една огромна рекламна площ, всички самолети в София прелитат през нашия стадион и могат да се виждат рекламите върху нея."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питър пан

    5 0 Отговор
    Мислиш ли, че на някои му пука кво правиш, докато няма футбол в бг може само да си мислите че сте футболисти или някакъв фактор в този спорт който не съществува в България
  • 2 Оххх благодаря

    2 0 Отговор
    Дай Боже да е приключил и с обществените изяви, тази тъпа физиономия е потресаваща
  • 3 БОКО

    1 1 Отговор
    Явно капитала вече е в повечко и ще харчим на Карибите!В Бълхария,милионерче се става бързо,стига вуйчо ти да е владика!

    Коментиран от #4

  • 4 Баш Майстора

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОКО":

    Да ,дават ти една обществена поръчка за 2-милиона,ти я даваш на под изпълнител ,който ще я изпълни за 800 000 хилядарки и ти официално си милионерче ,което няма и официален костюм,да не говорим за интелект!Е това Е България!