1 517 0

Страхотен Григор Димитров е на финал в София

Българинът включи на скорост и издуха съперника си с 6:1;6:3

Страхотен Григор Димитров е на финал в София
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Григор Димитров е на финал на турнира в София! Във втория полуфинал Григор просто бе безапелационен и без никакви проблеми отстрани сензацията на турнира Николоз Басилашвили след 6:1, 6:3 за само час и 3 минути.

Грузинецът бе победил №1 в схемата Доминик Тийм и Мартин Клижан по пътя към топ 4, но срещу Григор просто нямаше шансове на корта. Българинът започна двубоя по отличен начин от самото начало, взе набързо първият сет, след което се пребори за успеха и във втория.

Така Димитров си осигури място на мечтания от всички нас финал в София, където негов съперник ще бъде Давид Гофен. Двубоят е в неделя от 17 часа.

Снимка: БТА/АР

Страхотен Григор Димитров е на финал в София

Втори сет (6:3)

Басилашвили определено показа, че вече е влязъл в мача, спечелвайки първия гейм на втория сет на 0. Григор на свой ред отвърна с бърз гейм, а след него направи максималното, за да стигне до ранен пробив и във втората част. Стигна се до равенство, но след него грузинецът все пак поведе с 2:1.

Макар и с известни усилия, българинът също успя да вземе сервис гейма си и да изравни за 2:2.

Последва първият маратонски гейм в мача, в който Димитров имаше своите шансове за пробив, но за съжаление не се възползва. Две грешки на грузинеца доведоха до 30:30, а добър слайс бекхенд на Григор му осигури първи шанс за пробив. Той бе отразен с чудесен сервис, след който Басилашвили имаше и предимство. Българинът се справи, а след това успя и да си осигури нов шанс за пробив след атакуваща игра и лифтиран бекхенд уинър.

И тази възможност бе набързо премахната от Николоз, който обаче даде и трети брейкбол на своя съперник след двойна грешка. Печеливш удар от форхенд и този път спаси Басилашвили, който след още две успешни точки поведе с 3:2.

Григор отвърна с доста по-лесно спечелен гейм и отново постави топката в ръцете на Басилашвили. При 40:15 изглеждаше, че той ще вземе своя гейм, но Димитров не се отказа от борбата, на два пъти стигна до равенство, а две последователни двойни грешки донесоха скъпоценен пробив в полза на българина.

Грузинецът бе близо до рибрейк, когато след бекхенд в мрежата на момчето от Хасково, поведе с 40:30. Отличният начален удар обаче спаси Григор в тежката ситуация и при 5:3 той бе само на гейм от спечелване на мача.

Българинът достигна до успеха в мача след като отново проби грузинеца от втория си мачбол.

Снимка: БТА/АР

Страхотен Григор Димитров е на финал в София

Първи сет (6:1)

За разлика от първите си два мача, този път Григор стартира на „пета скорост“ и след три аса в откриващия гейм набързо вече водеше с 1:0.

Съперникът му пък определено беше притеснен, първият му сервис липсваше като започна своя гейм с двойна грешка, а малко след това Димитров вече водеше с 2:0 след нов гей на 0.

Серията на Григор стигна до 9 поредни точки преди чудесен бекхенд уинър на Басилашвили да му спечели първо разиграване и ръкопляскания от самия българин. Това обаче беше единственото положително за грузинеца в третия гейм и след само 5 минути игра световният №13 вече водеше с 3:0.

№3 в схемата продължи да тероризира съперника с мощни удари от основната линия, а при 15:40 в следващия гейм стигна до втори пробив след изключителна комбинация. Басилашвили успя по някакъв начин да реагира на късата топка на Григор, но след това последва минаващ форхенд, попаднал пред линията за 4:0 в първия сет.

Едно успешно разиграване отново бе единственото, до което Басилашвили се докопа на сервис на Димитров и след 13 минути грузинецът трябваше да сервира за оставане в сета при 0:5.

Басилашвили спечели на сервиса си на 15, а след това дойде и най-трудният гейм за Димитров. Той трябваше да отразява две точки за пробив, след като изоставаше с 15:40, но точно тогава сервисът му започна да влиза и се справи без проблеми и така спечели първия сет.


Напиши коментар:


Публикувай