Last news in Fakti

17 Февруари, 2017 10:28 661 0

Правят Мъри почетен гражданин на Хасково

  • стоилов-
  • признание-
  • почетен гражданин-
  • награда

Станимир Стоилов ще получи поредно признание

Правят Мъри почетен гражданин на Хасково - 1
Снимка: БТА

Станимир Стоилов ще получи поредното признание в своята кариера. Той ще бъде награден със званието "Почетен гражданин на Хасково". Предложението е лично на кмета на града Добри Беливанов и ще бъде гласувано от Общинския съвет на 24 февруари.

Любопитен факт е, че Мъри вече веднъж бе предложен за "Почетен гражданин на Хасково" през 2016 година, но тогава той отказа да приеме заради лични причини. Интересно е дали този път наставникът на Астана ще промени мнението си.

Стоилов е роден в Хасково на 13 февруари 1967 година. Той завършва спортното училище "Стефан Караджа" в града, а след това изиграва 100 мача за отбора на Хасково и вкарва 62 гола. Той е носил екипите и на двата гранда Левски и ЦСКА, като има общо 234 мача и 53 гола в елита. Спечелил е четири титли на България с екипа на Левски и пет Купи на България. Записал е и 14 мача и 3 гола за националния отбор.

След края на кариерата си Мъри се насочва към треньорската професия и първоначално е наставник на юношеския национален отбор на България до 16 години. След това е назначен за треньор на Левски през 2004 година, с който печели две титли, една Купа и една Суперкупа на България. Най-запомнящото се постижение обаче си остава четвъртфинала със "сините" в турнира за Купата на УЕФА, а след това успява и да вкара тима за пръв път в групите на Шампионскта лига.

Сериозни успехи постига и начело на казахстанския Астана, като успява да вкара тима в групите на Шампионската лига и 3 пъти печели титлата и веднъж Купата на Казахстан. През 2007 година Мъри за кратко бе начело и на националния отбор на България в квалификациите за Евро 2008. В кариерата си е водил още отборите на Ботев (Пловдив) и Анортозис.

“Благодаря на общината и хасковската общественост за доверието и номинацията ми за “Почетен гражданин”. Званието обаче не е толкова важно за мен. Искам да виждам хора, които мислят как да помогнем за здравето на децата ни. Това обаче минава през задължително изграждане на спортни бази, футболни терени и зали, които в Хасково така и не направихме за толкова години. Съобразно статута, това са някакви си 5% от бюджета на Хасково”, коментира за haskovo.marica.bg от Анталия Станимир Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА