760 1

Аоияма продължава да катери ранговете в сумото

Българската звезда се пуска на Купата на императора

Аоияма продължава да катери ранговете в сумото
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Единственият българин в професионалната сумо лига на Япония - Даниел Иванов-Аоияма, ще се бори с ранг 6-и маегашира на пролетния турнир за Купата на императора в Осака (12-26 март). 30-годишният гигант от Елхово се изкачва с едно стъпало в йерархията спрямо новогодишния турнир в Токио, когато постигна 8 победи като 7-и маегашира.

Започващата следващата неделя надпревара "Хару Башо" ще бъде историческа заради присъствието на четирима йокозуна - Хакухо, Какурю, Харумафуджи и Кисеносато, което не се е случвало през XXI в. За последен път толкова "велики шампиони" са се състезавали едновременно през 2000 г., когато също в Осака е последното съвместно участие на легендите Акебоно, Таканохана, Ваканохана и Мусашимару.

След повишаването на Кисеносато и понижаването на Котошогику в ранглистата останаха само двама озеки - Гоейдо и Терунофуджи. Вторият също ще загуби званието "голям шампион", ако не завърши с положителен баланс в Осака

Япония


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • джими
    Отговор
    1 16:55  28.02.17
    Ивчо, званието "голям шампион" е йокозуна а не озеки и не се губи, тя е доживотна ако веднъж се спечели. Ехххх времената на Акебоно, братята Таканохана и Ваканохана и Мусашимару и когато даваха сумо по евроспорт...чудно беше.

Напиши коментар:


Публикувай