391 0

Годжа триумфира в Пьончан

Битката за малкия кристален глобус в спускането остана за последния кръг

Теодор Николов

София Годжа изненада всички като триумфира в предпоследния седми старт в спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини на трасето за Олимпийските игри в Пьончан.

Италианската състезателка, която трябваше да завърши на първо или второ място, за да попречи на Илка Щухец да си осигури малкия кристален глобус в дисциплината, завърши с 1:38.80 минути и се пребори за първа победа в кариерата си в Световната купа.

На втора позиция с изоставане от само 0.07 секунди остана Линдзи Вон, която започна с първи стартов номер на трасето и за малко този неин риск наистина не й донесе 78-ми успех в кариерата.

На трето място финишира словенката Щухец с 1:39.03 минути, което не беше достатъчно за осигуряване на малкия кристален глобус и така крайният победител в дисциплината ще бъде определен в последното за сезона спускане в Аспен на 15 март.

Топ 10 в Пьончан допълниха Лорен Рос (САЩ), Тамара Типлер (Австрия), Стейси Кук (САЩ), Жазмине Флури (Швейцария), Йоана Шнарф (Италия), Корине Зутер (Швейцария) и Верена Стуфер (Италия).

Годжа спечели за първи път в кариерата си в Световната купа, а Вон прекрати неприятната серия от падания по трасетата в предишните стартове. Кръг преди края Щухец има комфортен аванс от 97 точки пред Годжа, което означава, че дори италианката да спечели в Аспен, на Щухец ще й е достатъчно 27-мо място, даващо 4 пункта за класирането в Световната купа.

Щухец вече спечели кристалния глобус в алпийската комбинация и може да стане първата словенка с победа в дисциплината спускане, както и първата с два глобуса след Тина Мазе, която през 2013 година спечели големия кристален глобус и малките в комбинацията, Супер-Г и гигантския слалом.Напиши коментар:


Публикувай