952 1

Луд расистки скандал в баскетбола

"Не трябва да има повече от двама черни в отбор", заяви президентът на Лиетувос Ритас

Луд расистки скандал в баскетбола
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Лиетувос Ритас е една от двете най-доказани марки в литовския клубен баскетбол, но отминаващия сезон може да бъде характеризиран като провал за отбора от Вилнюс. Ритас отпадна в полуфиналите на плейофите след 1-3 срещу състава на Лиеткабелис, а в последствие титлата бе спечелена от другия колос - Жалгирис (Каунас).

Президентът на Лиетувос Гедвидас Вайнуаскас побърза веднага да намери виновници за случилото се, но съзнателно или не, изказването му се превърна в тирада на расова основа, най-потърпевши от която бяха тъмнокожите играчи на тима - Кори Фишър, Дрю Гордън, Тайлър Браун, както и напусналите преждевременно Дейвид Лоугън, Рашон Броудъс, Джош Аконон и Клевин Хана.

“Не може да имаш повече от двама черни играчи, заявявам това от гледна точка на 23-годишния си опит в този бизнес. Отборите не трябва да имат повече от двама черни играчи, защото тогава започват неприятностите”, заяви президентът в ефира на литовската телевизия.

“В един момент имахме четирима черни играчи и изведнъж те се събраха и сформираха…. Как да го кажа… Нещо като банда. Няма как нещата да са така”, коментира още Вайуаскас, който в последствие излезе и с официална позиция, с която се опита да оправи създадената от самия него ситуация.

“Говорейки за научените уроци през сезона, имах предвид ситуацията с чужденците. На първо място те трябва да са професионалисти, а в плейофите това не бе така. В интервюто изразих разочарованието си от някои от тях. Извинявам се, ако съм бил разбран погрешно”, гласеше официалното изявление на шефът на Ритас, разпространено от клуба след телевизионното му участие.

Литва


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • mediator37
    Отговор
    1 11:52  18.06.17
    Маймуна с маймуна се събира, лъв с лъв, мечка с мечка. Какво толкова е открил треньорът- топлата вода открил.

Напиши коментар:


Публикувай