Last news in Fakti

29 Юни, 2017 16:32 1 282 0

Задържаха фенове на Ботев в Македония

  • ботев пловдив-
  • фенове-
  • графити-
  • полиция-
  • македония

Македонците твърдят, че запалянковците рисували свастики

Задържаха фенове на Ботев в Македония - 1
Снимка: БТА

Фенове на Ботев са били задържани в Македония рано сутринта заради хулигански прояви. Те са пътували за Тирана, където тази вечер пловдивският отбор гостува на албанския вицешампион "Партизани" в двубой от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Около обяд автобусите са отпътували от град Крива паланка към Тирана с полицейски ескорт след намесата на българското посолство в Скопие, съобщиха от външното министерство. Българският консул в Македония Венцислав Цветанов е пристигнал спешно в полицейското управление на Крива паланка, където са били откарани привържениците на "канарчетата".

По информация на местната полиция трите рейса са спрели към 3.00 часа (4.00 ч. българско време) за почивка на магистралата Скопие -Тирана, край град Куманово, на определените за това места. Четирима от привържениците са изрисували графити. Според пловдивския "Марица" графитите са били с елементи на свастика, а според местните - с обидно за Македония съдържание. В добавка те залепили няколко стикера с българския флаг. Полицията твърди, че разполага с видеозапис. Версията на феновете е, че са били спрени заради транспаранти с патриотични надписи и развети български знамена.

Около 4.00 часа единият от автобусите бил пресрещнат от органите на реда в Куманово. Те направили обиск и открила "доказателствени материали", съобщи министерството на вътрешните работи. На четиримата нарушители бил съставен административно-наказателен акт. Те обаче отказали да платят глобата и блокирали магистралата, предава агенция МИА. Около 7.45 часа блокадата била отстранена, а движението - нормализирано. Останалите пътуващи в автобусите са проявили солидарност с четиримата задържани и са останали с тях.

Българското посолство е постигнало съгласие с полицията Крива паланка да бъде съставен акт за административно нарушение само на ръководителя на групата Иван Вълчев. Той е получил минимална глоба в размер на 200 евро. Автобусите ще бъдат ескортирани от полицейския патрул до границата, за да продължат пътуването си, заявиха още от външното министерство.

Двубоят между Партизани и Ботев започва в 18.00 часа, като се очаква българските привърженици да пристигнат навреме. В Крива Паланка е останал само Вълчев, който след произнасянето на дежурния съдия ще настигне с кола автобусите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА