805 0

Ружди Ружди е световен шампион с рекорд

Българинът спечели втора световна титла

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Иво Стойнев

Златният медалист в тласкането на гюле от параолимпийските игри в Рио де Жанейро Ружди Ружди спечели втора световна титла, поставяйки нов рекорд на планетата - 12.47 метра. На шампионата за хора с увреждания в Лондон българинът остави зад себе си поляка Лех Столтман и иранеца Хамед Амири.

"Ключов момент беше третото изтласкване", коментира след успеха Ружди, който в първите две изхвърляния записва съответно 11.45 и 12.23 метра.

Другият ни представител в дисциплината - Георги Киряков, завърши на последната - осма позиция, с най-добър опит от 9.19 метра.

Ружди продължава да трупа ценни отличия във витрината си. Освен олимпийската титла от Рио 2016, той вече е двукратен световен и трикратен европейски шампион в тласкането на гюле.

За първи път параатлетът от Глоджево стъпи на световния връх на първенството в Доха, Катар през 2015 г. Трите му европейски титли са от Щандсканал (Холандия) 2012, Суонзи (Уелс) 2014 и Гросето (Италия) 2016.

Със златото на Ружди България вече има три медала от световното първенство в Лондон след бронзовите медали на Християн Стоянов на 1500 м и на Дечко Овчаров в мятането на диск.

Великобритания


Напиши коментар:


Публикувай