2 368 3

30 август 1987 г. Стефка Костадинова покорява 209 см. (ВИДЕО)

Това става на световното първенство е Рим

Стефанаки Йоанис

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина.

Това става на световното първенство е Рим.

Стефка Костадинова преодолява от втори опит 209 см.

Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

В Кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул' 88. Двукратна световна шампионка – Рим'87 и Гьотеборг'95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

Състезателката на Николай Петров има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. Четири пъти е избирана за Спортист №1 на България и пет пъти е избирана за №1 на Балканите. През 1997 г. прекратява състезателната си кариера.

През 2012-та влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ). От 2005-та година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. През 2013-та беше преизбрана на поста. Преди това е била вицепрезидент на БОК и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Италия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Справедлив
  Отговор
  1 08:11  30.08.17
  Беше каквото беше-спорта тогава у нас се развиваше и за него се отделяха много средства..ама е минало..
 • гостенче
  Отговор
  2 08:45  30.08.17
  Средствата не са проблем. Преблема е в спортистите и ценностната им система. Колкото до това което се е заделяло, пишеше в една статия преди налко дни от къде точно се е заделяло. Нещо май за некви колосални кредити се споменаваше и за няколкократната продажба на златния резерв на страната. Не си спомням точно.
 • Ники
  Отговор
  3 15:41  30.08.17
  Наясно сте всички че не е нормално да не е подобрен вече 30 години нали ? Има доста спортисти които смятат че тези рекорди трябва да бъдат анулирани поради простата причина че списъка със забранени вещества сега е 3 пъти по дълъг ?! Това разбира се не е наш проблем !! Ние можем само да се радваме защото сме ги мачкали а тогава играта е била такава ... но бяхме и част от СССР и се възползвахме от техните програми за тренировки и химия ... след като се отделихме ... бързо атлетическите ни успехи намаляха рязко ... заради разпадащата се инфраструктура , не добрите тренировъчни програми ... и особено за Химията която е много важна ама скапаните страни ги ловят с допинг ... Все пак да се радваме на успехите от преди 30 години че скоро няма да има други ...

Напиши коментар:


Публикувай