29 Август, 2017 14:45 2 366 5

Христо Станков: Лоша поддръжка е виновна за състоянието на терена в Русе

  • станков-
  • русе-
  • градски стадион-
  • ремонт-
  • състояние-
  • дунав

"Процесът е напълно обратим", заявиха от строителната фирма

Христо Станков: Лоша поддръжка е виновна за състоянието на терена в Русе - 1
Снимка: fcdunav.eu

"Стадионът е в много по-лошо състояние, отколкото беше преди". Това е мнението на хората в Дунав (Русе) за съоръжението, на което отборът провежда домакинските си мачове в Първа лига, както и тези, които игра в европейските клубни турнири, пише "Топ Спорт".

Само 4 месеца след ремонта за един милион лева, мечтаният от феновете собствен стадион на клуба, на който те да могат да се наслаждават на мачовете на отбора си и да подкрепят своите любимци, е в окаяно състояние. "Дано само не вали много дъжд, защото няма да може дори да се стъпва по тревата", констатират състезателите от представителния състав на русенци.

Въпросът е кой носи реалната вина за настоящото състояние на игрището?

Дунав изигра първия си мач на обновеното съоръжение на 28.04 тази година. Тогава всичко изглеждаше чудесно. Сега обаче определено не е така! Общината в Русе обвинява изпълнителите за състоянието на съоръжението. Отговори на всички въпроси относно съоръжението даде представителят на "Тарктур" ЕООД Христо Станков

Направен ли е наистина теренът в Русе "изцяло погрешно"? Или пък става дума за лоша поддръжка на игрището и то е изградено надеждно?

Г-н Станков, конкретно по темата - кой е виновен за състоянието на терена на градския стадион в Русе? Вашата фирма, общината или някой друг?

- Видях вече много мнения по темата. Всички те са едностранни, но не личат познания по въпроса. Никой не стига до естеството на ситуацията и как тя може да бъде разрешена. Просто се хвърля вина. Това не е правилният път. Добре е, че все пак се търси и другата страна по въпроса. Няма как нашата фирма да е виновна за случващото се, поради простата причина, че става дума не за некачествено изпълнение на проекта, а за неправилна поддръжка на съоръжението.

От общината вече констатираха пред няколко медии, че изпълняват стриктно указанията за експлоатация на игрището. Как е възможно да знаете дали всъщност е така или не? Нито Вие можете да видите как се съхранява, използва и поддържа настилката, нито пък ние - средствата за масова информация.

- Знам го, защото има само няколко компании, които могат коректно да поддържат терена. Една от тях сме ние, разбира се. Никоя друга не е била използвана за целта. А е ясно, че общината не разполага с необходимите машини и съоръжения, за да съхрани подобаващо терена. Тоест, няма две мнения по въпроса на какво се дължи настоящият ефект и състояние на тревата. Разберете, това е нещо живо. Тревата има нужда от изключително много, а също и много специфични грижи. Не може да се третира така, сякаш е даденост и сама трябва да съществува, без да бъдат полагани усилия за опазването й в добро състояние.

Твърдите, че това се е случило в Русе?

- Ние предоставихме и допълнително количество настилка, за да може тя да се използва, ако ситуацията не се развие според очакванията. Дори не съм сигурен дали тази настилка е била запазена, камо ли пък да е използвана.

Защо при появата на дефектите от общината не са се обърнали лично към Вас и компанията Ви? В договора за изпълнение сте посочили 7-годишен гаранционен срок.

- И аз това се питам. Можехме да решим всичко за дни. Но не, трябваше да се звъни в министерството и да се прави цирк по медиите... При положение, че всичко е в гаранция.

Христо Станков: Лоша поддръжка е виновна за състоянието на терена в Русе
Снимка: fcdunav.eu

С други думи - процесът е обратим?

- Напълно.

За колко време можете да отстраните появилите се дефекти?

- Две седмици. Най-много. Няма нищо сложно в това. Но само когато човек знае какво прави...

Да се върнем на въпроса - защо от нов, лъскав терен, игрището заприлича на селско такова? И то не особено добре обгрижвано?

- Точно заради това. Липса на всякакви адекватни грижи. А всичко е посочено и ясно - как се прави, през какъв период от време и т.н. Защо, питам ви, нямаше проблем в първите месеци? Ако е налично неправилно изпълнение, то ще проличи преди да изминат първите 2-3 месеца. В края на април Дунав изигра първия си мач на новия терен. Играха там и в Европа. Защо чак сега са оплакванията? Заради неправилната експлоатация.

В едно друго свое интервю казвате, че фактът, че отборът играе, но и тренира на един и същи стадион, също влошава състоянието на настилката.

- Да. В много от другите клубове са налични тренировъчни терени, знаете, на които футболистите се готвят за мачовете си. Но в никакъв случай не упреквам отбора за случващото се. При правилна поддръжка, тренировъчният процес не би могъл да усложни до толкова сериозна степен положението.

Ще Ви потърсят ли от общината? Ще се разреши ли този проблем, преди всъщност да е надхвърлил реалните си параметри?

- Те си знаят и тяхно е крайното решение. Ако искат - ние сме на разположение. Ние сме длъжни да бъдем на разположение, според договора и дадените гаранции.

Ако това не се случи? Кой ще плаща? Кой ще трябва да възстанови средствата, дадени от държавата за нещо, което в момента изглежда като средностатистическа нива?

- От общината не показаха и капка уважение към направеното вложение. Към отпуснатите от министерството средства. Ако някой трябва да ги възстанови, то това със сигурност не сме ние. Разберете - проблем нямаше да има, ако бяха следвани процедурите и изискванията. Или ако просто някой ни беше потърсил, вместо да звъни по медиите. Но не - те показват как мрежата излиза от чима, как има локви и т.н. За да излезе мрежата от чима, значи е той е бил изваден из основи. Всичко се подменя и подлежи на корекция. Не е необходимо задължително да се посочи някого с пръст, при положение, че всичко може да бъде оправено за две седмици. Ако не и за по-кратък период от време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DND

    4 1 Отговор
    Кална нива за милиони !
    За неизпълнение на обществена поръчка осъдени няма, човека взе парите и каза - ще видим ...
    Ще има нова обществена поръчка, споко !
  • 2 ааааааа

    3 1 Отговор
    Кое, направеноп по времне на управлението на ГЕРБ, е в добро състояние 3 месеца след усвояването на парите. Очевидно е , че терена няма дренаж. Ккава трева са сложили те си знаят, какво друго са икономисали пак те си зная, щото е важно да вземем парите, а дали е свършено нещо е друга тема. Цялата работа на управниците ни е такава, вече 27 г. Да вземем парите с колкото се може по- малко разходи.
  • 3 Евксиноград

    2 0 Отговор
    Мммдааааа, защо втората снимка е от "Тича" стадиона на "Черно Море"?
  • 4 Уточнение

    1 2 Отговор
    Това не е стадиона на Дунав, това е Градския стадион. Техния клубен в момента се ремонтира.
  • 5 Ердуан

    0 0 Отговор
    Не коректна фирма 5000лв неми изплатиха