2 233 8

Стоичков: Да дойдат да ме съдят в България!

"Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуния", заяви Камата

Иво Стойнев

Легендарният български футболист Христо Стоичков продължи конфронтацията си с испанския вицепремиер Сорая Сантамария, която пък го заплаши със съд. Камата отново се извини за намесата на сина ѝ, но определи самата Сантамария като „личност, която не става“.

„Мисля, че не е дошъл моментът, когато вицепрезидентът на Испания да излезе да каже, че Испания като държава си е свършила работата. Въпросът ми към въпросния вицепрезидент Сорая е кое е накарало да се малтретират хората в Каталуния. Кое я накара лично като управляващ да направи изявление, че испанското правителство си е свършило работата - да бият хората, да малтретират хората, които отиват да гласуват за референдум, които самите хора пожелаха. Не може да малтретираш мирните хора, които отиват да пуснат една бюлетина. Ако мислим, че това е правилният път, ние сме готови да минем по другия път, можем го. Но като човек, който 27 години е свързан с Барселона, естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен“, коментира Камата пред БНТ.

Христо Стоичков подчерта, че той не е имал лично отношение към вицепремиера Сорая, а острите му реплики са били насочени срещу отношението, което е демонстрирала спрямо каталунците.

„Тя на мен не ми е никаква, но отношението ѝ ме огорчи. И виждам, че това, което казах за нея, е че намесих сина ѝ, който е непълнолетен, за което се извиних. Детето няма никаква свързаност с тези събития, затова поднесох извиненията си за сина ѝ. Но тя като личност показа, че не става. Не може да има бити хора, ранени хора, да има кръв. Ние сме свидетели какво става след такива случки. Друг е въпросът дали ще приемат референдума, дали ще е невалиден, или не. Нека хората да си дадат мнението. В крайна сметка вицепрезидентът ще ми забрани да говоря каквото си искам? Аз мога да си дам мнението си където си искам. Но като вицепрезидент е дадена заповед хората да бъдат малтретирани и затова става въпрос“, продължи Стоичков.

„Нямам нищо общо с нейната държава и не може да ме съди, защото мога да говоря каквото си искам. Да дойде в Америка или в България да ме съди. Свободен съм да говоря каквото си искам, но на мен ми се обръща внимание. През 2017 година да видиш баби и дядовци как са малтретирани - хора, които съвсем спокойно си вървят по улицата, без да правят разбории, скандирания и посягания спрямо полицията... Кой посегна? Видя се какво стана. Светът го видя. Това не е допустимо!“, отвърна Стоичков на заплахите за съд от страна на Сорая Сантамария.

Камата изрази съжалението си, че през годините испанското правителство и Каталуния не са намерили общ диалог и се е стигнало до насилие.

„Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуния. Никой не иска кръв и побоища. Не намериха диалог през годините да се разберат и да седнат на една маса. Винаги са ги малтретирали тези хора, минал съм по този път и знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона. Тя ако не знае, аз знам. Знам отношението на хората спрямо спорта. Не може олимпийски, световни и европейски шампиони да бъдат малтретирани така. Не може хората там да бъдат малтретирани така. Това е нещото, което ме нагруби“.

„Имам пострадали приятели. Не мога да си представя как си вървя по улицата и ми посягат. Това показва манталитета спрямо тези мирни хора в Каталуния, които са малтретирани. Не може тя да казва, че си е свършила работата. Хората ще я съдят, видяха я коя е. Какво ме интересува Реал Мадрид? Уважавам Пике като момче, което израстна пред мен. Уважавам го, че защитава интересите си. Семейството му живее в Каталуния, както и много други спортисти, които дадоха толкова на Испания. Когато вземат медали, те са за Испания“, каза още легендарният ни футболист.

Камата заяви, че щом народът на Каталуния и управляващите му са преценили, че е дошъл моментът за раздяла с Испания, това следва да се случи, но отново подчерта, че насилието е напълно неприемливо.

„Хората, които управляват Каталуния, са преценили, че е дошъл моментът да се разделят. В този живот всичко може да стане, само да няма насилие. Щом така ръководството на Каталуния и хората, които са дали своя вот, са преценили така, ще ги подкрепя. Това е естествено, 27 живея там. Знам какво са ми дали и и аз какво съм им дал. Има си ръководство - решават и най-логичното е след тези случки да се иска независимост. Какви са инструментите на властите - не мога да кажа. Има си точки и договори. Предполагам, че ръководството на Каталуния си има мерки. Но това не може да продължава така. Онзи ден, когато Бойко Борисов покани четирима лидери, попита как може за Косово, а не за Каталуния? Не е приятно това“, смята Стоичков.

Камата прогнозира, че до няколко дни президентът на Каталуния Пучдемон ще обяви независимост, но не се нае да прави дългосрочни прогнози за съдбата на Каталуния.

Мексико


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боби
  Отговор
  1 11:15  05.10.17
  Кюрда до вчера говореше, че България нищо не му е дала, а сега друга песен пее. Този е много долна фурнаджийска лопата! Ама много, чак думи нямам...
 • Извън закона
  Отговор
  2 11:19  05.10.17
  Да се благодарят че сина е намесил не майките им.... иначе всеки иска да го съдят в България,то това си е другарски съд ))
 • Хуан Карлос
  Отговор
  3 11:20  05.10.17
  Ице,ама много си проЗ !
 • ВМОРО
  Отговор
  4 11:45  05.10.17
  Правдина се добива съ кръвнина. Каталунците да не се заблуждават, че с някакъв си референдум ще станат независима страна. Не се ли хванат за калъчката, свободата ще я гледат през крив макарон. Същото важи и за нас - българите. Баски и северноирландци реки от кръв изляха, но независимост все още не са видели. То ако ставаше с референдуми тая работа...

 • Българин
  Отговор
  5 12:28  05.10.17
  Прост селяк, тъп футболист....
 • Лост
  Отговор
  6 13:00  05.10.17
  Тоз пак неподготвен! Ще, ще дойде вицепремиерът на Испания в България да съди тоз Селчо! Ахахаха. Ще си депозира жалбата в испански съд и те по надлежния ред ще те извикат.
 • Deborg
  Отговор
  7 14:03  05.10.17
  Ето един истински каталунец....
 • 321
  Отговор
  8 16:05  05.10.17
  Лошо Стойков, лошо. Да си дадеш мнението е малко по-различно от това да клеветиш някого. Малко се подхлъзна тук, защото си свикнал в България да ти се разминава всичко и съда да не си върши работата. Испанският съд едва ли ще те пропусне. Най-вероятно въпросната Сорая ако почне да те съди ще насочи иска си към имущество, което имаш в Испания, няма да се занимава да те гони в България или САЩ.

Напиши коментар:


Публикувай