Last news in Fakti

6 Октомври, 2017 19:11, обновена 6 Октомври, 2017 19:18 6 832 7

Спасиха Наим Сюлейманоглу!

  • наим сюлейманоглу-
  • операция-
  • щангист

Чернодробната трансплантация на легендарния щангист, продължила цели 8 часа, е успешна

Спасиха Наим Сюлейманоглу! - 1

Считаният за най-велик щангист за всички времена в историята на спорта - Наим Сюлейманоглу, претърпя успешна чернодробна трансплантация в болницата "Аташехир мемориал" в Истанбул, предаде турската NTV. Операцията му е продължила цели 8 часа.

Донор на органа е приятел на легендата, чието име остава в тайна по негово собствено желание. Легендата вече е в съзнание, а жизнените му показатели са добри.

Сюлейманоглу бе подготвян в продължение на две седмици за интервенцията. След щателни изследвания, лекарите са били одобрили 5-6 души, всички приятели на Сюлейманоглу. В крайна сметка кръвната група само на един от тях е съвпаднала с тази на Наим. Спряган за донор е бил и брат му Мухарем, но този вариант също е отпаднал.

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    27 38 Отговор
    Голям човек...избяга от тоталитарния режим на Живков и разказа на света за зверствата на режима...браво..

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 Гост

    24 2 Отговор
    Респект за донора, дано Наим го оцени и не го удави пак в алкохол. Така загубих приятел преди 2 месеца... за него беше късно за трансплантация.
  • 3 Т.Ж.

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Теб нещо сме те пропуснали.
  • 4 Weiss

    20 9 Отговор
    Голям щангист, талант от бога. За човек-малко си се разгорещил, Хасане,. да пропиеш черен дроб си е постижение. А за зверствата на режима на Живков съвсем си се разгорещил, лисни си една студена вода. Или се разходи до Диарбекир, да видиш как се прави....
  • 5 Факт е

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Факт е,че в България стана световен спортист,а в Турция изпи и си отрови черния дроб.Фащаш ли разликата?Анадъмо?
  • 6 Sieg Heil

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Няма Няма и та хапе главата, за Наим а дано !!!
    Хуросанчо знаеш ли историята на Джордж Бест ???
    НЕ УМИРАЙ КАТО МЕН!!!!!!
    ЗАБЛУДЕН СИ КАТО ВНИМАВАЙ ,,,, ПОВЕЧЕТО МЮСЮЛМАНИ НЕ,
    НЕ КАЗВАМ ВСИЧКИ СЕТИ ЛИ СЪЪЪЪЪЪЪ????
  • 7 München

    10 3 Отговор
    Чакайте, на мюсюлманите нали им е забранено да употребяват алкохол?