3 902 7

Спасиха Наим Сюлейманоглу!

Чернодробната трансплантация на легендарния щангист, продължила цели 8 часа, е успешна

Константин Карагьозов

Считаният за най-велик щангист за всички времена в историята на спорта - Наим Сюлейманоглу, претърпя успешна чернодробна трансплантация в болницата "Аташехир мемориал" в Истанбул, предаде турската NTV. Операцията му е продължила цели 8 часа.

Донор на органа е приятел на легендата, чието име остава в тайна по негово собствено желание. Легендата вече е в съзнание, а жизнените му показатели са добри.

Сюлейманоглу бе подготвян в продължение на две седмици за интервенцията. След щателни изследвания, лекарите са били одобрили 5-6 души, всички приятели на Сюлейманоглу. В крайна сметка кръвната група само на един от тях е съвпаднала с тази на Наим. Спряган за донор е бил и брат му Мухарем, но този вариант също е отпаднал.

Наим Сюлейманов е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 19:19  06.10.17
  Голям човек...избяга от тоталитарния режим на Живков и разказа на света за зверствата на режима...браво..

  Коментиран от #3, #5, #6

 • Гост
  Отговор
  2 19:36  06.10.17
  Респект за донора, дано Наим го оцени и не го удави пак в алкохол. Така загубих приятел преди 2 месеца... за него беше късно за трансплантация.
 • Т.Ж.
  Отговор
  3 20:41  06.10.17

  До коментар #1 от "Хасан":

  Теб нещо сме те пропуснали.
 • Weiss
  Отговор
  4 20:57  06.10.17
  Голям щангист, талант от бога. За човек-малко си се разгорещил, Хасане,. да пропиеш черен дроб си е постижение. А за зверствата на режима на Живков съвсем си се разгорещил, лисни си една студена вода. Или се разходи до Диарбекир, да видиш как се прави....
 • Факт е
  Отговор
  5 21:01  06.10.17

  До коментар #1 от "Хасан":

  Факт е,че в България стана световен спортист,а в Турция изпи и си отрови черния дроб.Фащаш ли разликата?Анадъмо?
 • Sieg Heil
  Отговор
  6 21:59  06.10.17

  До коментар #1 от "Хасан":

  Няма Няма и та хапе главата, за Наим а дано !!! Хуросанчо знаеш ли историята на Джордж Бест ??? НЕ УМИРАЙ КАТО МЕН!!!!!! ЗАБЛУДЕН СИ КАТО ВНИМАВАЙ ,,,, ПОВЕЧЕТО МЮСЮЛМАНИ НЕ, НЕ КАЗВАМ ВСИЧКИ СЕТИ ЛИ СЪЪЪЪЪЪЪ????
 • München
  Отговор
  7 05:42  07.10.17
  Чакайте, на мюсюлманите нали им е забранено да употребяват алкохол?

Напиши коментар:


Публикувай