398 2

Боян Петров се отправя към Еверест

През пролетта алпинистът ще атакува и Шиша Пангма

Иво Стойнев

Алпинистът Боян Петров завършва успешен сезон с два изкачени планински гиганта, което го доближава на четири осемхилядника от това да се сдобие с така наречената Хималайска корона и да изпълни своя проект "Българин на 14х8000".

От финала го делят само най-високият на планетата връх Еверест (8848 м), четвъртият Лхотце (8516 м), тюркоазният Чо Ойю (8201 м) и джуджето Шиша Пангма (8027 м).

Пред Bulgaria ON AIR Петров обяви, че Еверест и Шиша Пангма ще атакува през пролетта, а през есента се готви за Чо Ойю.

Последният успех, който алпинистът записа, бе връх Дхаулагири в Северен Непал. Той успя да го изкачи само два месеца след като превзе тринадесетия по височина връх на земята – Гашербрум II.

"В планината опасности дебнат отвсякъде. Всеки един момент може да бъде фатален, ако не го предвидиш и не го контролираш. Казвам си, че не трябва да се вглъбявам в подобни неща, защото в противен случай по-добре изобщо да не предприемам експедиции", сподели в студиото на "България сутрин" Боян Петров.

Запитан каква е вертикалната граница за съвременния алпинист, Боян Петров посочи, че понякога тя се определя от това до колко генетически си предразположен да понесеш високото и безкислородното, но както в повечето случаи и тук в по-голямата си частност става въпрос за човешкия мозък.

"Ако той ти каже "недей, спри, опасно е" едва ли ще стигнеш далеч. Човек все пак трябва и да познава възможностите си. В началото се стремя да бъда по-предпазлив, с времето обаче тези граници се покачват", каза още алпинистът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 3395
  Отговор
  1 13:06  13.10.17
  Що не си седнеш на задника. Чий го дириш по тия чукари или толкоз не ти ке живее.

  Коментиран от #2

 • Гоуст
  Отговор
  2 13:35  13.10.17

  До коментар #1 от "3395":

  Адреналина за него е като въздуха за теб. Без това не може да живее

Напиши коментар:


Публикувай