1 821 0

Продадоха болид на Шумахер за 7,5 милиона

Автомобилът, с който легендата спечели кръг от Формула 1, бе продаден на търг

Иво Стойнев

След върховете, достигнати с продажбата на картината "Спасителят на света" на Леонардо да Винчи за рекордните 450 милиона долара, есенните търгове в Ню Йорк приключиха с изненада - "Ferrari", управлявано от легендарния пилот Михаел Шумахер, беше продадено за 7,5 милиона долара - рекорд за съвременен болид от Формула 1,.

След като конкурентите от "Кристис" поставиха впечатляващия рекорд с творбата на Да Винчи, "Сотбис" нямаше с какво да им отговори. Въпреки това аукционерите успяха да предизвикат изненада, предлагайки на търга си за съвременно изкуство болида, с който Шумахер печели състезанието от Формула 1 в Монако през 2001 г.

Платените 7,5 милиона долара за болида, описан от "Сотбис" като "най-удивителната състезателна кола, предлага някога на търг", надхвърлиха значително предварителната оценка, която беше между 4 милиона и 5 милиона долара.

"Това не е произведение на изкуството, но всички сме израснали с автомобили и сме мечтали за автомобили. Помислих, че ще е добре да има едно "леко намигване" към всеобщата ни страст", сподели преди търга Грегоар Бийо от "Сотбис".

САЩ


Още по темата

 • Продава се едно от Ferrari-тата на Шумахер

  Продава се едно от Ferrari-тата на Шумахер

  Става дума за модела Ferrari Enzo, който в миналото е управляван от Михаел Шумахер. Автомобилът е специална поръчка и се различава по доста параметри ...
  1.08.2018
  15 732
  23

Напиши коментар:


Публикувай