526 3

Ето ги условията за борещите се за базите на ЦСКА

Началната наемна цена на обектите е 60 хиляди лева, а инвестициите трябва да бъдат минимум 1 милион лева

Иво Стойнев

Спортният министър Красен Кралев обяви условията на конкурса за стадион "Българска армия" и терените в Панчарево. Едно от основните изисквания за участие в търга е в последните три години клубът да е реализирал 15 милиона лева оборот. Битка за базите водят ЦСКА на Гриша Ганчев и аматьорският ЦСКА 1948.

"Основни изисквания към кандидатите. В него могат да кандидатстват правни субекти. Футболен клуб, който отговаря за изискванията на спортен клуб. Трябва да е член на БФС. Кандидатът трябва да е заплатил депозит от 100 000 лева. Участникът не бива да има задължения към Сердика – Спортни имоти, както и да няма публични задължения към НАП", заяви Кралев на специална пресконференция.

"Въвеждането на специални изисквания към кандидатите. Искаме ясни гаранции за произход на капитала и доказана икономическа история. Участникът в конкурса трябва да притежава необходимия опит. Участникът следва да представи и инвестиционна програма, които да гарантират наемната цена. Участникът трябва да има уставен капитал не по-малко от 5 милиона лева. В последните 3 години трябва да е реализирал оборот от минимум 15 милиона лева, освен ако не става дума за частно лице. Такива са бюджетите на клубовете от горната част на таблицата в Първа лига. Най-голяма тежест има инвестиционната програма", каза още спортният министър.

"Участниците подават заявленията си до 17 декември най-късно. Класирането ще бъде обявено на 3 януари 2018, а договор трябва да бъде сключен до 10 януари. Ние търсим дружество с доказана история и произход на парите. Няма да се връщам назад. Предният наемател ПФК ЦСКА АД имаше перфектен договор за 20 години, но не успяха да осигурят финансова стабилност и накрая обяви фалит. Имотите не бяха поддържани. Договорът ще бъде за 10 години, като той може да бъде удължен без нова процедура. Тези условия гарантират държавния интерес", завърши Кралев.

България


Още по темата

 • Оцениха базите на ЦСКА на 73 милиона лева

  Оцениха базите на ЦСКА на 73 милиона лева

  Последната пречка пред организирането на конкурс за дългосрочно отдаване под наем на базите, ползвани някога от спортните клубове на ЦСКА, отпадна. ...
  23.11.2017
  739
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Груйо
  Отговор
  1 15:15  24.11.17
  Искам да се публикува списък кой отбор какви наеми и за какво плаща!

  Коментиран от #2

 • ДДСто
  Отговор
  2 16:14  24.11.17

  До коментар #1 от "Груйо":

  Нема проблем, бате. Почвам да го пиша. Искай и списък кой стадион как е построен, че на свой стадион нема наем.
 • ИСТИНСКИТЕ МАЙНИ ОТ 1926Г. НАСАМ!
  Отговор
  3 09:21  25.11.17
  За стадион „Българска армия” вече е ясно, че ще бъде даден на принадлежащия на Гриша Ганчев футболен клуб ЦСКА-София. Просто търгът за държавното съоръжение и базата в Панчарево си има своя предизвестен победител още преди наддаването. Според изискванията, печелившият кандидат трябва да отговаря на следните три важни условия: да бъде футболен клуб с членство в БФС, да притежава уставен капитал от 5 милиона лева, и за последните три счетоводни години да е реализирал 15 милиона лева оборот. На тези условия отговарят само два отбора и това са ЦСКА-София и Левски. За всички е ясно, че „сините“ няма как да наддават в търга – едно че нямат никаква работа на „Армията” и друго, че те дори и за техния „Георги Аспарухов” още не са намерили пари за козирка. Евентуални мераци към стадиона от Кирил Домусчиев също отпадат, тъй като неговият Лудогорец има капитал от едва 3 милиона лева. Аматьорският ЦСКА 1948, чиито привърженици не припознаха клуба на Гриша Ганчев за свой и тръгнаха от селските групи, също е аут от търга. Той функционира едва от година и половина и не покрива финансовите изисквания. Някой обаче може да се запита как така ЦСКА-София разполага с 15 милиона лева оборот за три години назад, след като се пръкна чак през лятото на 2016 г.? Истината е, че това дружество ще участва в търга със счетоводните баланси на Литекс – предишният клуб на Гриша Ганчев, преместен в София от Ловеч през Етрополе, преименуван и пребоядисан в червено. Това

Напиши коментар:


Публикувай