477 1

Частична победа за родните щанги

Родната федерация плаща само половината глоба

Иво Стойнев

След три дела и близо тригодишна съдебна сага Международният спортен арбитраж (КАС) постанови глобата на Българска федерация по вдигане на тежести (БФВТ) да бъде намалена наполовина, пише официалният сайт на родната централа. Решението е соломоновско, като КАС не е приел исканата от Международната федерация (IWF) максимална сума от 500 000 долара и е уважил само частично аргументите на БФВТ, че в случая щангистите са станали жертва на чужда небрежност.

Както е известно, през март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид „станозолол“ в пробите на 11 български състезатели от националните отбори. По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка „Трайбест“. Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и прокуратурата.

През последните три години Международният спортен арбитраж в Лозана два пъти се произнесе в полза на БФВТ и отменяше напълно глобите, след което IWF моментално налагаше наново същото наказание за същия случай. Сега решението е окончателно и не подлежи на обжалване и от двете страни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 990
    Отговор
    1 15:30  23.12.17
    Както беше коментирал скоро някой - "Националният отбор по допинг хванат със щанги"

Напиши коментар:


Публикувай