17 Януари, 2018 14:52 2 163 5

186-тият в света озори Григор Димитров

  • димитров-
  • тенис-
  • australian open-
  • драма

Българският тенисист все пак спечели след драма

Григор Димитров изпита големи затруднения срещу младия американски квалификант Макензи Макдоналд в двубой от втори кръг на Australian Open. Българският тенисист надделя с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6 след 3:28 часа истинска битка на "Род Лейвър Арена".

Макдоналд, който е 186-и в световната ранглиста, бе максимално амбициран да се докаже срещу световния номер 3, а играта му показа, че в него има голямо бъдеще. Квалификантът в нито един момент не се притесни от своя именит съперник, успя да спечели първия сет, а в третия надделя с шокиращото за Григор 6:0.

Последният решителен сет бе без тайбрек и се игра до преднина от два гейма. Нито един от тенисистите не позволи дори една възможност за съперника си за пробив. При 7:6 Григор най-после успя да стигне до точка за пробив и мачбол. Топка в мрежата на Макензи и Димитров спечели мача!

Следващият съперник на Григор Димитров на Australian Open е Андрей Рубльов от Русия.

Първи сет
Григор започна добре мача и спечели лесно подаването си на 15. Макдоналд обаче показа, че ще се бори с всички сили и успя да стигне до пълен обрат. Първо спечели гейма си, а след това записа впечатляващ пробив на 0 - 1:2.

Американецът успя да спечели и следващото си подаване, въпреки че се стигна на два пъти до равенство. Григор отвърна с гейм на 0 - 2:3.
Макдоналд продължи с отличен сервис и не даде шансове на Димитров - 2:4.

Григор търсеше ритъма си и изпитваше трудности с разнообразната игра на съперника си, който непрекъснато търси изненадата. Димитров успя да затвори гейма с ас - 3:4. Българинът дръпна при подаването на младия американец, който направи две непредизвикани грешки и се стигна до две точки за пробив. Макдоналд обаче успя с добра игра на мрежата да стигне до равенство. Топка в мрежата на Григор и гейм за съперника му - 3:5.

Българският тенисист отвърна с отличен сервис и спечели подаването си. Младият му съперник обаче продължи да играе отлично и успя. Григор прати решителната топка в аут и Макдоналд взе първи сет с 6:4.

Втори сет
Григор отново започна с отличен сервис гейм, а американецът отвърна със същото - 1:1. Българинът започна да се наглася към играта на опонента си, като поне на свой сервис този път нямаше проблеми. Воле уинър на мрежата и равенството отново е налице - 2:2.

Григор продължи да сервира добре, а воле в аут на Макдоналд му помогна да спечели третото си подаване в сета - 3:2. Димитров дръпна с 40-0 при сервиса на съперника си и успя да стигне до пробив при втората възможност - 4:2.

Последва бърз гейм за българина и 5:2 в негова полза. Макдоналд сбърка при опит да играе бекхенд по късия диагонал, което подпечата спада на нивото му. Американецът изостана 0-40, като на първия и втория сетбол Димитров не се възползва. От трети опит обаче световният №3 приключи сета с 6:2 и изравни резултата.

Трети сет
Григор подобри значително началния си удар и поведе в този сет. Последва равенство при подаването на Макдоналд, но Димитров стана по-солиден и в темповите разигравания от основната линия. Нов гейм за българина и 2:1 в негова полза.

Макензи реализира геймбол с много красиво деми-воле, което се превърна в къса, която Димитров не успя да отиграе. На всичко отгоре американецът успя да пристисне максимално с форхенд уинър по диагонала и стигна до два поредни брейкбола. Григор удържа на първия и намали на 30-40, а после с перфектен сервис си отвори корта и с форхенд уинър по правата стигна до дюс. Световният №3 се провали при опит да търси късия диагонал от форхенд и допусна пробив - 2:3.

Макдоналд продължи да играе на върха на възможностите си и поведе 40-0. Григор обаче тушира емоциите му и докара точките до дюс. Американецът направи двойна грешки, а Григор с прецизен минаващ удар върна пробива - 3:3.

Гришо успя да спаси три брейкбола и се измъкна от много тежка ситуация - 4:3 в негова полза. Съперникът му обаче показа безмилостен сервис - гейм на 0 и 4:4. Григор отвърна със същото - 5:4. Макдоналд не издържа на напрежението и при своя сервис направи две непредизвикани грешки. Григор стигна до два брейкбола, които да му спечелят сета. Първият бе неуспешен за хасковлията, но отличен форхенд сложи край на сета - 6:4!

Четвърти сет
Тази част започна ужасяващо за българския тенисист. Макдоналд проби още първото му подаване, след което затвърди пробива - 0:2. Последва нов слаб сервисгейм за Гришо и нов пробив - 0:3.

Българинът не изглежда на себе си, а надъханият американски младок прави каквото си иска и дръпна с 4:0. Григор изглежда сякаш се примири със загубата на този сет и допусна трети пореден пробив след две непредизвикани грешки - 0:5. Макдоналд печели бързо подаването си, с което и сета - 0:6 само за 22 минути.

Пети сет
Григор допусна грешки, а съперникът му поведе с 30-0. Хасковлията обаче се измъкна от трудната ситуация при своя сервис и успя да спечели подаването си. Американският му съперник продължи да действа много уверено и стабилно, което му донесе успех - 1:1.

Двамата си размениха по още два спечелени сервис гейма, като в нито един от тях не се стигна до възможност за пробив - 3:3.

Григор и Макдоналд продължават да са стабилни на сервис и да не допускат никакви възможности на пробив. Решителната част върви гейм за гейм, а резултатът постепенно достигна до 5:5 след повече от 3 часа игра.

При 6:5 в негова полза българинът дръпна с 30-0 на подаването на съперника си, но не успя да стигне до точка за пробив. Младият американец успя да пласира два аса и да стигне до поредно равенство - 6:6.

При 7:6 в своя полза Димитров отново поведе с 30-0, но последва фантастичен форхенд на Макдоналд. Българинът успя да стигне до успеха при подаването на американеца. Димитров се възползва от удар в мрежата още при първата си възможност за пробив и вдигна победоносно ръце.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уьеи

    7 0 Отговор
    Аз с моя бекхенд щях да направя по-малко грешки. Гришо стегни се, че беше пак на косъм от излагацията.
  • 2 Бай Хой

    9 1 Отговор
    На Гришо големия недостатък е непостоянството, големите специалисти го отдават на слаба психика, според мен е несериозно отношение към съперника в някой моменти и може би не контролирано самочувствие.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    10 1 Отговор
    Ох,Гришо,Гришо. Всеки път съм пред инфаркт като те гледам. Такива извън 50те, че да не кажа и по-напред които са трябва да ги биеш за загрявка. Направо ми скъсваш нервите. Но давай напред и нагоре! С тебе сме.
  • 4 Чичу Ади

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Хой":

    По-скоро се дължи на ниска интелигентност и минорна мисловна дейност. Ама нищо чудно, за човек спрял да развива мозъкът си на 12 годишна възраст. Претендира, че не може да говори добре български език, а в същото време английският му акцент е подобен на мексиканец от Аляска. Психика се гради с много мачове, много победи и много загуби. Нашия за 10 години вече има от всичко, затова нямам друго обяснение. Подценяване на съперника в тениса няма, тъй като мачове има всеки ден с различни тенисисти. Т.е. физически винаги е готов, а един добър тенисист се нуждае от 3-4 гейма, за да се настрои психически към играта на съперника, дори да бъде изненадан в някой аспект.
  • 5 Ловеца на залези

    0 0 Отговор
    Абе българска работа - повервал си е и чака само аплодисменти . ааА журналистчетата сега хвалят опонента му " колко бил добър " ..... а Гришо колко е разпилян и отпуснат го пропуснахте г-да журналистчета а ? После били сме " хейтъри " и какво ли още ....