1 075 0

Колко пари са отишли за заплати в Първа лига?

29 милиона евро са раздали клубовете на футболистите

Иво Стойнев

Общо 29 млн. евро са отишли през изминалия сезон за заплати на играчите в Първа лига, пише в годишния доклад на УЕФА. По този показател страната ни се нарежда на 28-о място в Европа. Така средно на клуб се падат по 2,1 милиона евро за възнаграждения.

Въпреки че подобна сума може да изглежда и впечатляваща, то съпоставката с други страни от сродно на нашето ниво и успехи показва, че сме доста по-назад. В Полша за заплати отиват 74 милиона евро, което прави по 4,6 млн. евро на клуб.

В Хърватска средната годишна сума за заплати също е впечатляваща - 4,3 млн. евро. Както може да се очаква, има голяма поляризация при различните клубове, защото съвсем един е фондът „работна заплата" при Лудогорец, ЦСКА или Левски, и друг при Витоша, Пирин или Дунав.

Все пак играчите в Първа лига може да са доволни, защото взимат повече от колегите си в Сърбия, Словения и Словакия, пише "Меридиан мач".

При западните комшии годишната сума за заплати на един клуб е 1,7 млн. евро. Интересно е, че сред 35-те най-силни първенства на Европа, именно нашето е с най-голям ръст на заплати. Възнагражденията в Първа лига са се вдигнали спрямо предходната година с 35%.

По-голям скок има единствено при слаби първенства като гибралтарското, малтийското и латвийското. В доклада на УЕФА се отбелязва тревожна тенденция. нарушаваща финансовия феърплей. В Хърватска, Сърбия, Румъния и Словения клубовете харчат за заплати между 90 и 130% спрямо приходите си.

България


Напиши коментар:


Публикувай