1 084 1

Ето кои ще ни представляват на Олимпиадата

Радо Янков ще е знаменосец в Пьонгчанг

Иво Стойнев

19 квоти спечелиха българските спортисти за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018, които започват на 9 февруари. Групата ни бе утвърдена днес по време на Общото събрание на Българския олимпийски комитет (БОК). Съществуват шансове за още една квота в сноуборда, за която до последно ще се бори Теодора Пенчева.

Страната ни ще има представители в шест спорта - биатлон, сноуборд, ски алпийски дисциплини, ски скокове, ски бягане и спускане с шейни.

Най-много квоти имаме в биатлона - 10, където за първи път от Игрите в Албервил 1992 ще бъдем в пълен състав - 5 мъже и 5 жени. Това са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Михаил Клечоров. При дамите: Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и 20-годишната Милена Тодорова.

В състезанията по сноуборд ще разчитаме на Радослав Янков и Александра Жекова.

В ски скока на Владимир Зографски, а в алпийски ски - на Алберт Попов и Мария Киркова.

Имаме една квота за спускането с шейни - за Павел Ангелов, и три за ски бягането - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов и Антония Григорова. За Григорова това ще бъде трето участие в зимна Олимпиада.

Деветима са дебютантите в българския състав за Пьонгчанг 2018. С най-много участия в родната делегация са Жекова и Киркова, за които това ще бъде четвърта поредна Олимпиада.

В Сочи 2014 България беше представена от 18 спортисти, а във Ванкувър през 2010 г. - от 19. С най-голяма делегацията на зимни олимпийски игри страната ни е била в Албервил през 1992 г. - 30 състезатели.

Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 година Радослав Янков очаквано беше определен за знаменосец на българската делегация по време на откриването на Игрите в Пьонгчанг. Церемонията ще бъде на 9 февруари.

Чепеларецът ще е вторият сноубордист, който ще е знаменосец на България при откриването на Игрите, след Александра Жекова във Ванкувър през 2010 г.Още по темата

 • България атакува Пьончан с 19 олимпийци

  България атакува Пьончан с 19 олимпийци

  Най-малко 19 спортисти ще изпрати България на зимните олимпийски игри в Пьончан, които стартират на 9 февруари. Съставът на делегацията ни предстои ...
  15.01.2018
  889
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • аааааа
  Отговор
  1 08:13  24.01.18
  Хм, много вожд - малко индианец. 19 състезатели и 27 длъжностни лица /туристи и екскурзианти/. Така де, по стара българска традиция - така се ходи на Олимпиада. Тук не броя 20-тимата от БНТ - пак на държавна издръжка. А, я вземем 1-2 медала, я сме валат.

Напиши коментар:


Публикувай