11 Февруари, 2018 20:13 1 839 4

Квалификант спечели тенис титлата в София след драматичен финал

  • тенис-
  • sofia open 2018-
  • финал-
  • мирза башич-
  • мариус копил-
  • квалификант-
  • атп 250

Мирза Башич ще влезе за първи път в топ 100 в световната ранглиста

Квалификант спечели тенис титлата в София след драматичен финал - 1
Снимки: Twitter / SofiaOpen

Босненецът Мирза Башич спечели първа титла в кариерата си, след като триумфира на турнира от сериите АТР 250 в София с награден фонд 501 хиляди евро. Квалификантът Башич пласира 12 аса и победи на финала в зала "Арена Армеец" румънеца Мариус Копил със 7:6(6), 6:7(4), 6:4 след 2:19 часа на корта.

Така от утре 26-годишният играч от Сараево ще влезе за първи път в топ 100 и ще се изкачи на 76-ото място в световната ранглиста.

Башич пропиля ранен пробив аванс, а при 5:4 сервираше за първия сет, но допусна брейк. В последвалия тайбрек той отново пропусна преднина от 4:1 точки, но все пак успя да стигне до успеха с 8:6. Във втората част Копил проби рано и сервираше за сета при 5:4, но пък този път босненецът върна брейка и отново се стигна до тайбрек, в който румънецът доминираше.

Башич изглежда изпитваше физически проблеми и поиска медицински таймаут, но продължи и успя да стигне до решаващия пробив за 5:4, след което затвори мача при собствен сервис в първия си финал на ниво АТР.

27-годишният Копил наниза 19 аса, но не успя да стигне до трофея също в дебютния си финал. Той ще изравни рекордното си класиране в понеделник, когато ще прогресира до 74-ото място в света.
Башич получи шампионската купа от спортния министър Красен Кралев.

"Прекрасно е да играеш в пълна зала пред толкова много хора. Наслаждавах се. Това беше първият ми финал. Мариус направи добър мач, но аз имах малко повече късмет. Желанието ми беше да вляза сред първите 100 на световната ранглиста, изпълних го. Днес е специален ден за мен. Реализирах две от големите ми цели — да вляза в топ 100 и да спечели титла от АТР", каза Башич, цитиран от Sportal.bg.

Директорът на турнира Пол Макнами пък обяви след финала, че общо около 40 хиляди зрители са присъствали през седмицата на турнира, което дава сериозни шансове турнирът да остане в София и догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон 1

    4 9 Отговор
    Срам Григоре , срам !
    Я най-добре вземи Холандско гражданство !
  • 2 Фен

    3 7 Отговор
    Децата го чакаха от няколко месеца тоя нашия , а той дезертира !
  • 3 герой

    1 4 Отговор
    Браво на квалификанта , не се уплаши като спортист номер едно на България.С тия подмолни схеми който играе Григор скоро ще изпадне от топ 100.Обзалагам се.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Дреме му на Гришо.