798 0

Баскетболните ни националки с тежка загуба

България бе победена с 40 точки разлика от Испания

Иво Стойнев

Националният отбор за жени записа ново тежко поражение от защитаващия европейската си титла отбор на Испания в квалификациите за първенството на Стария континент. В Гуадалахара нашите момичета отстъпиха с 97:57. През ноември испанките спечелиха в София с 92:42.

Въпреки загубата българките показаха добри изпълнения, пише "Блиц". Отличен дебют на терена с екипа на националния отбор направи Карина Константинова, която заедно с Ива Костова записа първите си точки за женския тим на България. Първи минути за националния отбор записа и включилата се в последния момент преди мача Мария Желязкова.

Стефан Михайлов можеше да разчита само на 11 момичета в Испания след контузиите на Виктория Стойчева, Емилия Янчева и Гергана Иванова. Капитанът Димана Георгиева отново бе най-резултатна с 11 точки, Христина Иванова се отличи с 9, а Ива Костова – със 7.

За испанките Лайя Палая се върна с 4 точки. Алба Торенс се отличи с 13 точки и стана втората по резултатност баскетболистка в историята на националния отбор на Испания с 2019 точки общо (първа е Амая Валдеморо с 2761). Кералт Касас бе най-резултатна с 15 точки, Марта Саргай добави 14 за успеха.

Очаквано испанките ни превъзхождаха във всички елементи в играта, особено в борбата 40:29 и асистенциите 21:8. За сметка на това записа в пъти по-малко грешки от нашите.

При стрелбата испанките отбелязаха 47 % успеваемост за 2 точки при 74 шута и 44% за три точки при 9 опита. Нашите имаха възможност само за 33 стрелби за 2 точки, от които вкараха 14 (42%) и за 10 тройки, от които вкараха 4. Българките бяха по-добри единствено в стрелбата от линията за наказателен удар – 17 срещу 14 успешни опита от по 21 за двата тима.

Испания


Напиши коментар:


Публикувай