1 486 2

Зрелищен спектакъл сложи край на Зимните олимпийски игри (СНИМКИ)

Довиждане, ПьонгЧанг! Здравей, Пекин! На пищната церемония бе представен следващия домакин

Снимки: АР и Xinhua / БТА
Снимки: АР и Xinhua / БТА
Милена Трачева

Олимпийските игри в ПьонгЧанг приключиха със зрелищна програма, която продължи близо два часа.

В церемонията, която беляза края на 23-ата зимна олимпиада, участваха хиляди артисти. След 17 дни на състезания домакините от Южна Корея се постараха да задържат високото ниво, което показаха при откриването, като и този път наблегнаха на традиционни елементи и впечатляващи нови технологии.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах официално обяви 23-те зимни олимпийски игри за закрити, предавайки олимпийския флаг на следващия град домакин - Пекин, който ще приеме зимните олимпийски игри след четири години.

По време на официалната част кметът на Пьонгчанг свали олимпийското знаме и го предаде на президента на МОК Томас Бах, който на свой ред го връчи на кмета на Пекин.

Китайската столица ще стане първият град в историята на олимпийското движение, който приема летни и зимни игри. През 2008 г. Пекин беше домакин на летните олимпийски игри, а през 2022 г. ще посрещне 24-тите зимни олимпийски игри.

"Беше спазено олимпийското примирие, което пазим от 3000 години. Скъпи домакини от Южна Корея и спортисти от Северна Корея, вашият общ марш на откриването показа, че спортът може да чупи бариери и да изгражда мостове", каза президентът на МОК в обръщението си.

"През последните 17 дни ние преживяхме едни олимпийски игри, които показаха традицията, но и пътят към бъдещето. Те доказаха думите на Пиер де Кубертен, когато каза, че Олимпийските игри са почит към миналото и вяра в бъдещето. На тези игра видяхме исторически обединен отбор на Корея, дебютираха нови дисциплини, които се харесват на младото поколение", заяви в речта си Бах.

"На организаторите на зимните олимпийски игри искам да кажа: Благодаря ви от цялото си сърце. Поздравявам ви, че ни показахте нови хоризонти. Доброволци, благодаря Ви за вашата отдаденост. На нашите любезни домакини, на народа на Република Корея, казвам огромно благодаря", каза още той.

"Пекин и Китай приемат олимпийския флаг и олимпийския огън с отговорност, нетърпение и чест. Топло каним всички в нашата страна и ги уверяваме, че ще бъдат посрещнати добре", каза във видеообръщение китайският държавен глава Си Дзинпин.

По време на церемонията бяха наградени призьорите в последните стартове по ски-бягане - Иво Нисканен (Финландия) на 50 км масов старт класически стил за мъже и Марит Бьорген (Норвегия) в масовия старт на 30 км класически стил за жени.

Знаменосец на България в закриващата церемония беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов.

В рамките на 16-те състезателни дни на Олимпиадата в ПьонгЧанг взеха участие общо 2952 спортисти от 92 страни, които се бореха за разпределението на 102 комплекта отличия в 15 вида спорт.

В крайното класиране по медали Норвегия завърши на първото място, изпреварвайки в последния ден Германия. „Викингите“ завоюваха рекордните 39 медала на Зимни олимпийски игри, от които 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови. Германия остана на второ място с 31 медала — 14 златни, 10 сребърни и 7 бронзови. Трети се наредиха канадците с 29 отличия — 11 златни, 8 сребърни и 10 бронзови.

Общо 30 страни спечелиха медали в ПьонгЧанг, като за съжаление България не бе сред тях. Най-доброто класиране за българския състезател на Игрите бе шестото място на Сани Жекова във финала на сноубордкроса.

Корея (Република)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джендърменът русофил
  Отговор
  1 18:15  25.02.18
  А педерусите на кое място са? Като няма зобец и нещо се губят от сцената...

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 11:29  26.02.18

  До коментар #1 от "Джендърменът русофил":

  Не се зобят само те, но другите имат качествена ЗОБ !

Напиши коментар:


Публикувай