19 Март, 2018 15:01 2 003 2

Нови проблеми за федерацията по шах

  • шах-
  • федерация-
  • кралев-
  • съд

Ще се появи ли още една федерация?

Българският шахмат изглежда ще продължи да бъде спохождан от скандали и да изпитва сериозни затруднения в излизането от кризата, в която бе вкаран от предишното му управление. Причината този път се крие в решението на министъра на спорта Красен Крален да връчи лиценз на Сдружение “Българска федерация по шахмат 1928”. Той предостави възможност на новата централа да встъпи в длъжност на 7 декември, но това му действие е било оспорено в съда от “Шахматна федерация България”. Причината - неспазване на реда, по който е трябвало да бъдат разгледани документите на двете централи, които са влезли в пряк двубой за управлението на този спорт у нас.

“Тема спорт” получи решението на Върховния административен съд (ВАС), който в тричленен състав отсъжда, че заповедта за издаване на лиценз на БФШ 1928, която е била подписана от Крален на 23 ноември миналата година, трябва да бъде отменена. От там постановяват, че “връщат преписката на министъра на младежта и спорта за произнасяне, съобразно дадените в мотивите на настоящото решение указания”. Освен това от ВАС осъждат ведомството “да заплати на Сдружение “Шахматна федерация България”, представлявано от председателя Методи Стойнев, сумата от 1250 лева, представляваща разноски по делото. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от постановяването му.

Жалбата на Методи Стойнев е била пусната заради несъобразяването на министерството с реда на подаване на документите за разглеждане от страна на двете федерациии, кандидати за лиценза. Тези на неговата централа - ШФБ, са били входирани на 19 октомври, а на БФШ 1928 - три седмици по късно, на 8 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    1 0 Отговор
    Е-е-е пак ли допинг!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.