Last news in Fakti

2 Юни, 2018 13:57 1 114 0

Хванаха руски национал с допинг

  • родченков-
  • допинг-
  • национал-
  • световно първенство-
  • футболист-
  • русия

"Заръчаха ми да пазя футболистите", заяви Родченков, който е бивш глава на московската антидопинг лаборатория

"Има уличен с допинг в състава на Русия за Световното", твърди Григори Родченков, който е бивш глава на московската антидопинг лаборатория, която бе уличена в измама по време на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година.

Родченков напусна въпросната лаборатория, започвайки работа в САЩ през 2016 година, обръщайки се срещу руската програма.

"Витали Мутко, който беше спортен министър и лице на Руски Футболен Съюз, дойде при мен. Той беше ясен: "Футболът трябва да бъде защитен. Не пипай футболистите. Докладвай на мен, ако има някакъв проблем. Имаше 34 футболисти, които бяха с положителна допинг проба от всички нива. Пробите обаче изчезнаха. Един от тях е в състава на Русия за Световното. Но не знам кой точно е. Някой от тях се идентифицират чрез номера, които не бяха достъпни за мен", разказва Родченков.

Миналата седмица ФИФА съобщи, че 34-те проби, идентифицирани от Родченков, са били повторно тествани, но не е открит допинг.

"Получих лист от ФИФА, който съдържаше 60 въпроса. Нямах подробна информация за някои от тях, но отговорих на всички. Явно те останаха доволни, защото не последваха нови такива. Лабораторията в Лозана е много професионална. Щом ФИФА казва, че са чисти, то те са, но те не разкриват пълния анализ.

Все пак не вярвам, че в Русия ще има допинг това лято. Няма да има допинг експерти от Русия. Трябва да е чисто. В турнирите всички са чисти. Повечето неща се случват преди големите събития.

Беше шокиращо това, от което бях част. Абсолютно съзнателна държавна програма. Направих всичко, за да унищожа доказателствата и да изчистя файловете. Тези 34-и имена са от различни отбори. Бе много важно да се разследват, но процедурата се спря и бе обявена за отрицателна", казва още руснакът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА