1 071 2

Атлет, взимал допинг: Не съм бутнал достатъчно!

Такова обяснение за взимане на забранени стимуланти не сте чували

Иво Стойнев

Олимпийският шампион на 1500 метра от Пекин 2008 Асбел Кипроп даде едно от най-странните обяснения за положителната си допинг проба. Преди няколко седмици стана ясно, 28-годишният кениец е дал позитивен тест за ЕПО при проверка, направена в извънсъстезателен период през 2017 г.

„Сигурно не съм им платил достатъчно. При тях това е редовна практика. Искат пари за чай или бензин. Никога не уточняват сумата. Аз ги приемам за приятели, а сумите, които давам, са знак на щедрост. Вероятно този път не са останали доволни. Мислех, че мога да им вярвам. Въобще не съм очаквал, че може да съм в деликатна ситуация“, призна трикратният световен шампион пред „Би Би Си“.

Кениецът разкрива, че вечерта на 27 ноември 2017 година е получил обаждане, че на другия ден ще бъде посетен за допинг проба. Въпреки че подобно предупреждение е против правилата, той не видял нищо нередно, тъй като това се е случвало и преди, пише "Блиц".

След като дал урина за тест, един от допинг-ченгетата поискал пари. Тогава Кипроп за кратко оставил пробата си без надзор и отишъл да си вземе телефона. С него той направил електронен превод на сумата.

„Никога не съм нарушавал антидопинговите правила и не съм бягал от тестове, тъй като честен пред себе си и съм против употребата на забранени вещества. В момента, когато оставих пробата без надзор, за да направя превода, сигурно нещо се е случило с моя тест“, обясни олимпийският първенец.

Кенийският лекоатлет признава, че за последно си е поставял инжекция през 2014 година, когато преди световното първенство за щафети в Бахамите се е ваксинирал против жълта треска.

След като научил за положителната проба за ЕРО, Кипроп написал съобщение до допинг-ченгето и попитал защо повече не е бил проверяван. Той обаче така и не получил отговор. Бегачът не спира да тренира въпреки наказанието, но в момента няма мотивация и се чувства като затворник.

„Сигурно щеше да е по-добре наистина да съм взел допинг. Тогава поне щеше да знам, че съм виновен и санкцията е заслужена. Сега съм поставен в списъка на допингираните. Заради това добрите хора, спортистите и съперниците ми мислят, че съм ги побеждавал чрез измама. Това ме срина до земята. Истината ще излезе наяве! Ще изчистя имиджа си, името си и това на спорта!“, закани се Асбел Кипроп.

Кениецът всъщност завърши на второ място в бягането на 1500 метра на олимпийските игри в Пекин през 2008 година, но след това получи златния медал, след като се оказа, че победителят Рашид Рамзи от Бахрейн е дал положителна допинг проба.

„Продължавам да отстоявам мнението си от 2016 година, че допингът в Кения трябва да се криминализира. Който бъде хванат с допинг, не само трябва да бъде наказан за четири години, но и да бъде пратен в затвор. Винаги съм бил борец срещу допинга“, завърши трикратният световен шампион.

Кения


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Манафов
  Отговор
  1 19:18  02.06.18
  Горкият човек твърди, че е невинен. Руските спортисти, също. Абе,този негър да не би да е руснак?
 • Кумчо Вълчо
  Отговор
  2 21:20  02.06.18
  Виновен ,невинен ама е прав не бутнеш ли гориш.Примери стотици ,нашите щангисти, американските атлети, Бен Джонсън ,руснаците гедерейците и много други.

Напиши коментар:


Публикувай