703 1

Австриец става шеф в Левски

"Сините" финализират привличането на спортния шеф на местната футболна федерация Вили Рутенщайнер

Иво Стойнев

Собственикът на Левски Спас Русев е решил не само да назна­чи спортен директор, но и да промени цялостната концепция за развитието на клуба - не само на първия отбор, но и в школа­та. Босът на "сините" води пре­говори с австрийското светило Вили Рутенщайнер (55 г.), който да се заеме с менажирането на клуба, воденето на нови футбо­листи и поставяне на устойчи­ви основи при работата с под­растващите. Точно затова и той се е насо­чил към Рутенщайнер - спорт­ния директор на австрийската футболна федерация, пише "Тема Спорт".

Специалистът заема този пост от 2001 година на­сам. Два пъти е седял на скамей­ката и на националния отбор в ролята на старши треньор. Той заема временно поста - от сеп­тември до ноември 2011 годи­на, и води тима в евроквалификациите срещу Азербайджан и Казахстан, в които записва по­беда и равенство. Силата му обаче е в менажирането и в пра­венето на програми за разви­тие на играта. Собственикът на Левски Спас Русев вече е про­вел доста разговори с австрие­ца, като нещата отиват към подпис.

Вилибалд Рутенщайнер, как­то е пълното му име, е роден на 12 ноември 1962 година в Щайер. Той започва работа като мениджър в Сатлед (1993-1995 г.), след което се мести в школата на ФК Линц. С юноши­те до 18 години става шампи­он. През 1996-а вече е помощник-треньор на ФК Линц, а през сезон 1997/98 е старши. След това се мести в Ласк Линц. От 1998 до 1999 година е спортен директор на клуба, както и ме­ниджър към австрийската феде­рация - отговаря за юношите в един от регионите на страна­та. След това започва стремг­лавият му възход - от 1999-а до 2001-ва е спортен координатор и треньор на младежкия национален отбор. През лятото на 2001 година е назначен за спор­тен директор на цялата феде­рация, като продължава да води младежите до 2006. След това се съсредоточава само върху мениджърската си работа - кома­ндва целия футбол, пише "Блиц".

Вили Рутенщайнер е ръково­дител на програмата "Проект 12", станала известна като "Австрийският начин". Той е разработил метод за трени­ровки на деца от най-ранна възраст, докато те станат професионалисти. Програмата е въве­дена във всички местни клубове и дава отлични резултати - юношеските и младежките национални гарнитури на Австрия започват да записват успехи, а в средата на 90-те години са на дъното.

България


Още по темата

 • Спас Русев ще пазарува от Швейцария

  Спас Русев ще пазарува от Швейцария

  Собственикът на Левски Спас Русев, който бе в Америка по време на ваканцията си, вече е в Швейцария, за да финализира няколко трансфера, съобщава ...
  12.06.2018
  624
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Паток
  Отговор
  1 11:33  13.06.18
  ИДЕАЛНО! Един австриец беше станал шеф на Германия и за нула време ги изкара от икономическата и финансова криза.

Напиши коментар:


Публикувай