Last news in Fakti

15 Август, 2018 13:29 1 654 0

В Англия печелят и при празен стадион

  • висша лига-
  • тимове-
  • телевизионни права-
  • публика-
  • пари-
  • разпределение

Телевизионните права пълнят здраво хазната на тимовете от Висшата лига

Половината от клубовете на английската Висша лига са можели да играят на празни стадиони и въпреки това да са на печалба през първия сезон от настоящия нов договор за телевизионните права, сочи проучване на BBC.

През сезон 2016-17 г., когато клубовете се възползваха от рекордните 8.3 млрд. паунда (10.6 млрд. долара) от ТВ права в световен мащаб, приходите, генерирани в дена на мачовете, са съставлявали 20 пенса (0.25 долара) от всеки спечелен 1 паунд (1.27 долара) от 18-те отбора от Висшата лига.

Броят на клубовете, които са щели да отчетат печалба преди данъци, дори и без да генерират приходи в деня на мачовете си, се е увеличил от 2 през 2015-16 до 10 през 2016-17 г.

Според доктор Роб Уилсън, специалист по спортни финанси към университета Шефилд, Халам, твърди, че предишната сделка за телевизионните права на стойност 3.018 млрд. паунда (3.85 млрд. долара), сключена през 2012 г., води до промяна във висшия английски футболен ешелон що се отнася до футбола като бизнес.

"Тогава фокусът наистина се насочи повече към генерирането на средства от ТВ права, отколкото към приходи в деня на мачовете," казва той пред BBC.

"Когато получаваш 120 млн. долара (153 млн. долара) от Висшата лига, за да подритваш една топка, може да играеш и на празен стадион, ако е необходимо. От гледна точка на генерирането на приходи клубовете вече не разчитат на приходите от билети."

Борнемут, който играе на стадиона с най-малък капацитет във Висшата лига с едва 11 450 души, отчита приходи от близо 136.5 млн. паунда (174.2 млн. долара) през 2016-17 г., като от тях 5.2 млн. паунда (6.63 млн. долара) са от билети. Това прави по по-малко от 4 пенса (0.05 долара) на всеки заработен паунд (1.27 долара) за сезона.

В изявление на Висшата лига се казва, че клубовете "се трудят усърдно, за да пълнят стадионите си", чрез най-различни предложения, подчертавайки ограничението от 30 паунда (38.3 долара) за билетите за гостувания, въведено в началото на сезон 2016-17.

"Високото качество на футбола в комбинация с отдадеността на феновете е довело до това, че стадионите във Висшата лига са били на 96% пълни през миналия сезон", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА