11 Септември, 2018 15:31 2 582 4

Ferrari обяви: Райконен напуска!

  • райконен-
  • договор-
  • напускане-
  • ferrari-
  • sauber-
  • леклер

Мястото на финландеца ще бъде заето от Шарл Леклер от Sauber

След месеци на спекулации Ferrari най-накрая обявиха напускането на Кими Райконен след края на сезона. На негово място ще дойде Шарл Леклер от Sauber.

Преди да почине, Серджо Маркионе беше казал, че договорът на Райконен няма да бъде продължен, а Леклер ще го замени. След неочакваната смърт на италианеца се появиха мнения, че може би ще настъпи промяна, но изглежда новото ръководство предпочита да се придържа към предначертаното.

"Ferrari съобщава, че след края на сезон 2018 Кими Райконен ще се оттегли от своята настояща роля" се казва в официалното изявление.

"През годините приносът на Кими както като пилот, така и с неговите чисто човешки качества, беше фундаментален. Той изигра огромна роля в разрастването на тима, като през цялото време беше отборен играч. Като световен шампион с Ferrari, той завинаги ще остане част от историята и семейството ни. Благодарим на Кими за всичко и му пожелаваме просперитет в бъдеще".

Веднага след това от отбора потвърдиха и идването на Шарл Леклер: "Ferrari обявява, че през следващия сезон във Ф1 Шарл Леклер ще се състезава за отбора като съотборник на Себастиан Фетел".

20 годишният пилот получава този огромен шанс едва след 14 състезания през своя първи сезон във Формула 1. Той е част от програмата на Ferrari за развитие на млади пилоти, шампион от Формула 2, а откакто се състезава в най-престижния шампионат Ф1 винаги впечатлява с постиженията си. Шарл постоянно побеждава съотборника си Маркус Ериксон и е записал 13 от всичките 19 точки в класирането на отбора.

Говори се, че Райконен може да отложи пенсионирането си и да заеме мястото на Леклер в Sauber, като дори вземе част от собствеността на отбора. Засега това са спекулации на финландската преса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 0 Отговор
    Ами не са спекулации, а самата реалност е преминаването му в Заубер. Вече е уговорен двугодишен договор с отбора, където Райконен е започнал кариерата си преди 18г. Някак си в сянка беше, колата му се повреждаше и беше пренебрегван спрямо немския сърдитко. Райконен прави по-малко технически грешки от германеца, но при него не се получаваха толкова дорбе нещата и нямаше късмет. Инак с удоволствие гледам него и неговият темперамент, а не другия от ферари. Според мен ще покаже колко добре може да кара било то и да е почти на 40г. в новия си отбор.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тъпо управление

    7 0 Отговор
    Истината е, че на Кими му писна да го третират като второкласен състезател. Във Ферари винаги има един водещ пилот, а другия играе по неговата свирка. Никой на мястото на Кими не би изтърпял дълго такова отношение.

    Коментиран от #4

  • 4 alonso

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тъпо управление":

    Рубенс Барикело и Фелипе Маса изтраяха по 4-5 години като втора цигулка. Валтери Ботас вече втора година е в тази роля.