25 Септември, 2018 09:45 1 594 3

Модрич свали Роналдо от трона

  • модрич-
  • роналдо-
  • фифа-
  • награди

Хърватският национал и халф на Реал (Мадрид) Лука Модрич спечели наградата на ФИФА за най-добър футболист в света за 2018 година с 29,05% от вота и свали от трона бившия си съотборник Кристиано Роналдо, който триумфираше в последните две години, а това лято премина в Ювентус. Португалецът получи 19,08% от гласовете на медии, селекционери и капитани на националните отбори. Трети тази година с 11,23% остана египетският голмайстор на Ливърпул Мохамед Салах, който по-рано тази вечер бе отличен с наградата за най-красив гол.

Модрич изведе като капитан Хърватия до финала на световното първенство по футбол в Русия това лято, но "ватрените" загубиха от Франция мача за титлата в Москва. Преди това халфът триумфира с Реал (Мадрид) за трети пореден път в Шампионската лига след успех над Ливърпул на финала в украинската столица Киев.

В настоящия вид наградата за най-добър футболист на ФИФА съществува от 2016 година, когато международната централа и France Football прекратиха съвместното връчване на “Златната топка”, а Роналдо бе грабнал първите два приза от създаването на събитието.

Двете големи звезди на световния футбол Лионел Меси и Кристиано Роналдо не присъстваха на церемонията в Лондон, пише "Блиц Спорт". Меси изтъкна лични причини, за да не уважи поканата на организаторите, но и не бе сред тримата финалисти за наградата за най-добър футболист. Аржентинецът остана пети в анкетата с 9,81% от вота дори след Килиан Мбапе, който е четвърти с 10,52%. Роналдо пък се извини по-рано с натоварен график, тъй като след два дни има мач с Ювентус срещу Болоня.

Церемонията започна с връчването на една награда, наречена шеговито от водещия „Най-добър новобранец“ за 2018 година. Така организаторите насочиха вниманието на към системата за видеоповторения ВАР, дебютиралата на Мондиал 2018 в Русия и благодарение на която съдиите взеха редица важни решения. След това бяха връчени останалите награди и обявен идеалният тим на ФИФА, в който най-много представители излъчиха Реал (Мадрид) и Франция.

Ето и останалите наградени:

Треньор на годината стана Дидие Дешан, който изведе Франция до световната титла. Той спечели в конкуренцията на сънародника си Зинедин Зидан и Златко Далич.

Тибо Куртоа стана най-добър вратар след доброто си представяне на Мондиал 2018 с Белгия, а след това премина от Челси в Реал Мадрид.

Бившият френски национал Рейнал Педрос, който стана №1 сред треньорите на женски отбори. Под негово ръководство Лион спечели Шампионската лига при дамите.

Наградата Golden boy за най-добър млад футболист спечели френският национал Килиан Мбапе от ПСЖ. "За мен е огромна чест да спечеля тази награда. Горд съм, че получих поздравления от легендата Пепе. Това ще ме мотивира да продължа да работя усърдно и се надявам да вкарам още много голове", заяви звездата на ПСЖ.

Призът за най-добри фенове заслужиха привържениците на Перу, след като над 40 000 перуанци подкрепяха тима си в Русия при първото му участие на световно първенство от 36 години.

Паоло Малдини и Пиерлуиджи Колина връчиха наградата за феърплей на германеца Ленарт Ти от холандския ВВВ Венло. Той стана дарител на стволови клетки за болен от левкемия човек. "Голяма чест е за мен да получа тази награда. Когато имах възможност да помогна, изобщо не се замислих. Горд съм, че в Холандия има толкова голям списък с дарители", сподели 26-годишният футболист.

Бразилската легенда Марта пък отново взе наградата за най-добра футболистка.

"Това са моментите, в които осъзнаваш кое е важното в живота. Без подкрепата на съотборничките си от националния отбор нямаше как да спечеля. Благодаря ви! Изключително съм щастлива", сподели Марта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валери Божинов

    5 1 Отговор
    Кви са тия ???? Не разбирам нищо ! аз съм играл в 14 клуба , те кво ми са перат ??!
  • 2 pazenek

    1 1 Отговор
    Модрич , не го свали! Свалиха го дебелосерковците от "ФИФА"!
  • 3 Чичо Кольо

    0 0 Отговор
    Заслужава Модрич много,показа се и като водач на хърватския национален отбор.Но да не прекаляваме ,Роналдо ще остане като име завинаги във футбола.Някои хора са се притеснили да не би да стане най отличчавания футболист на всички времена.Това е явен заговор,гласува ли са не за Лука а против Роналдо.Много непрофесионално.Без да омаловажавам това което е Лука Модрич.