19 Октомври, 2018 13:57 6 616 18

Български фитнес уред покорява света

  • фитнес-
  • уред-
  • борба-
  • тренировки-
  • иванов-
  • създател

Уредът се нарича Bulgarian bad и е измислен от бореца Иван Иванов

Български шампион по класическа борба, извоювал не една и две големи победи на тепиха, създаде спортен удар, който влезе в едни от най-големите фитнес салони по света.

Уредът е Bulgarian bag, а неговият създател е Иван Иванов. Той е бивш национален състезател за България, а днес е уважаван треньор по класическа борба в САЩ.

Bulgarian bag има специфична форма, напомняща агнето, което българските борци мятали на гръб по време на националните събори по народни борби. Уредът е в различни размери - от 3 кг до 38 кг, с множество дръжки и оригинално изображение - надпис Bulgarian bag и българското знаме.

"Bulgarian e, а можеше да е и American, защото се разви в Америка, но го кръстих така, защото не трябва да забравяме откъде сме тръгнали", сподели шампионът пред BG VOICE. Затова и производството на ставащия все по-известен Bulgarian bag е изцяло в България. Така, освен че показва признателност към Родината, Иван Иванов създава работа и на сънародниците си.

„Имаме дистрибутори на петте континента, имаме възможност да изпращаме в цял свят, но всичко е в начална дейност", каза Иванов.

Той е една от популярните фигури не само в българската, но и в американската борба. През 2009 г. е избран за треньор на годината от американската федерация по борба. С негово участие американската борба записва най-големия успех в историята си - на световното първенство през 2007 г. САЩ стават световен шампион и грабват отборна златна титла.

Българинът е завършил треньорска школа в Америка със златно отличие. „Тук има различни нива, които разграничават степените на треньорите, аз завърших със златно ниво", разказа той.

Bulgarian bag идва след много години натрупан опит като състезател и малко след като идва треньорският пост.

„Трябваше да измисля уред, който да вкарам на тепиха. Не съм имал планове да произвеждам и представям Bulgarian bag, исках само да направя ефективна работата си като треньор и да развия физическите качества на моите състезатели", спомня си Иванов.

По-късно той и екипът му започнали да го развиват за много други цели. „Главната цел беше насочена към повишаване на физическата издръжливост, към по-ефективни групови тренировки, защото уредът е безопасен, направен е от меки материали. После се появи интерес и от други спортове, други треньори", разказа българинът.

Освен Bulgarian bag той е създал още няколко спортни уреда - suples ball, H.I.R.T.S., suples dummies, gladiator wall и други.

„Всички уреди съм разработил с цел да повиша ефективността на работата си като треньор", обясни Иванов. Той е категоричен, че колкото е важен уредът, толкова по-важна е тренировъчната система. „Може да имаш най-добрия уред на света, но ако нямаш добра система на обучение, няма как да има успех. И точно това прави нашите уреди ефективни, защото ги представяме със система на обучение", обясни още треньорът.

Така създадените от него уреди започват да намират приложение и в други спортове и най-вече във фитнеса.

Иван Иванов се интересува от състоянието на българската борба и се опитва да й помага, има партньорство и спонсорство с българската федерация.

„Преди няколко месеца изпратих един от нашите инструктори, който е в България, Николай Станчев, да проведе семинар на националния отбор по класическа борба. Уредите, които представихме, бяха своеобразно спонсорство", разказа още треньорът.

Тези дни Иван Иванов е в Будапеща, където се провежда световното първенство по борба и се надява да се види с българските треньори и президента на българската федерация.

Създателят на Bulgarian bag пристигнал за първи път в Америка през 1992 г. Тогава той бил на посещение при свой приятел и колега - Денис Хол, който по-късно станал световен шампион.

„В началото целта беше да го тренирам и да съм му партньор. Изкарах 6-7 месеца в САЩ, хората ме харесаха и на мен ми хареса, но аз трябваше да се прибера, за да се подготвям за националния отбор", спомни си Иванов. По-късно имал възможността да се запознае и с други американски състезатели и треньори. Започнали да го канят на различни лагери, докато не дошла и поканата да се премести в САЩ, след като прекратил състезателната си кариера.

„В САЩ винаги съм се чувствал добре дошъл. Може би защото в сферата на борбата винаги съм имал какво да предложа и винаги съм бил уважаван. Винаги съм се сработвал с американските колеги", категоричен е шампионът.

А трудности е имало, но не на спортния фронт, а когато трябвало да вземе съпругата и детето си в САЩ. Наложило се да чака дълго, докато получи гражданство, за да може да подаде молба за семейството си.

„Беше трънлив път, но и това се нареди и семейството ми е тук", разказа още Иванов.

Той пожела да обясни, че е започнал сам, но вече има екип, който му помага в България. „Това ни помага да популяризираме и борбата, и България - да се знае повече за българската държава, нещо, с което се гордеем", категоричен е шампионът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    27 4 Отговор
    браво на човека. който помни от къде е тръгнал и родъ си далече стига.

    Коментиран от #2

  • 2 коРа

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Да,важно е и правописа да ти е ок и си готов.
  • 3 Къде ли

    5 1 Отговор
    Ги е патентовал? То , да ги патентова тук, е невъзможно , на негово име! Щеше да в съавтор...

    Коментиран от #9

  • 4 Направи си сам!

    4 2 Отговор
    Сега ще ви кажа ка можеъе да си го нспраеоте сами! Взима се една вътрешнагума от кола реже се на половина и се провира една връзка вързана на за двата края за дръжки пълни се с пясък и се стяга от двта краясъс свински опашки оставяте аванс от гумата и от двата края за др. дръжки омотавате с материал който да е удобен при държане и дане се хлъзга!
  • 5 От Варна

    4 0 Отговор
    стара информация
  • 6 Stefko 88

    1 1 Отговор
    Ние това много добре го знаеме :) дайте нещо ново.
  • 7 Просия

    4 4 Отговор
    Браво на човека, а кога ще чуем за успял нашенец в Русия... на всеки 1000 в Света да е максимум 1...смятай сметнатото.

    Коментиран от #10

  • 8 Stefko 88

    3 0 Отговор
    И да добавя! Писали сте "bulgarian bad" а то се казва "bulgarian baG" сещаш се нале? Знам че сме лоши , но това е друга тема.

    Коментиран от #15

  • 9 Stefko 88

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Къде ли":

    И шестия тон на сърцето, и края на атомната надпревара ,и .... ,и ..... още много И, за съжаление от българи в чужбина. Тук в баджанашкия комунизъм....нищо човек не може да постигне. Разбирате защо ги мразя, защото всичко способно си отива. Имам контакти в академичните среди и ви казвам, че хората ни ги канят постоянно с чудесни условия за работа и живот в чужбина.
  • 10 Stefko 88

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Просия":

    И техните бегат да не мислиш, че тях ги подминава? Прави се една селекция на населението. Умните при нас тъпите остават. Не знам какво ще стане обаче като се окаже , че кой дошъл дошъл и затворят вратите.
  • 11 abv

    2 0 Отговор
    "Уредът се нарича Bulgarian bad и е измислен от бореца Иван Иванов"

    Bulgarian bad...
  • 12 Кейн

    0 1 Отговор
    С най-добре с живо агне
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    НЕ Е BED A E BEG
    ТОЕСТ ЧАНТА НА АНГЛИЙСКИ
    BED E ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ
  • 17 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    НЕ Е BED A E BEG
    ТОЕСТ ЧАНТА НА АНГЛИЙСКИ
    BED E ДРУГО ЗНАЧЕНИЕ
  • 18 AUT

    1 0 Отговор
    BRAVO !!!!!!!