786 1

Президентът на ФИФА съдействал за финансови измами на грандове

С негова помощ Манчестър Сити и Пари Сен Жермен заобиколили Финансовия феърплей със стотици милиони евро

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Ели Стоянова

Настоящият президент на ФИФА Джани Инфантино е помогнал на Манчестър Сити и Пари Сен Жермен да избегнат наказания за нарушаване на Финансовия феърплей на европейската футболна централа. Той е правил това като генерален секретар на УЕФА. Това се твърди в материал на германското списание Der Spiegel, базиран на документи, извадени на показ от Football Leaks.

"УЕФА е уредила тайни споразумения с Манчестър Сити и Пари Сен Жермен, за да позволи на двата клуба да заобиколят Финансовия феърплей със стотици милиони евро, пише sportal.bg. Висши администратори на УЕФА, сред които Джани Инфантино, тогава генерален секретар на асоциацията, лично се намесили, за да осигурят споразуменията с големи клубове, докато от европейската централа агресивно преследвали по-бедните клубове от страни като Турция и Румъния, пише в материала.

"Собствениците на няколко клуба осигуряват огромни суми, с които покриват загубите, като се използват преувеличени и понякога измамни договори за реклама. Такива са случаите с Манчестър Сити и ПСЖ. Собственик на английския клуб е Шейх Мансур бин Зайед Ал Наян, който е брат на коронования принц на Абу Даби. Френският клуб пък е притежаван от "Катар Спортс Инвестмънтс", зад която стои емира на Катар.

Когато УЕФА разследва договорите на двата клуба, разкрива, че "близки страни" плащат безпрецедентни суми. "Катар Туризъм Ауторити" финансира ПСЖ със сума между 700 милиона и 1,125 милиарда в рамките на пет години, според договора. Заключението е, че тези сделки са многократно увеличени. Според независимите експерти, назначени от УЕФА, договорите за 200 милиона на година са с реална стойност между 3 и 5 милиона - от 40 до 60 пъти по-малко като стойност.

Ситуацията е подобна в Манчестър Сити, въпреки че на по-ниско ниво. Според анализа на УЕФА Шейх Мансур има "значително влияние" върху два от спонсорите на клуба от Абу Даби, сред които е държавен инвестиционен фонд. Тези договори са с поне три пъти по-голяма стойност от пазарната цена", се казва още в материала.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ГГГГГ
    Отговор
    1 14:30  03.11.18
    "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони/правила/"!

Напиши коментар:


Публикувай