13 Ноември, 2018 15:58 3 238 2

Грандове: Разкарайте Сити и ПСЖ от Шампионска лига

  • манчестър сити-
  • грандове-
  • шейхове-
  • фифа-
  • уефа-
  • финансов феърплей-
  • псж

Причина са безбройните нарушения на финансовия феърплей

Финансираните с арабски пари Манчестър Сити и ПСЖ да бъдат изхвърлени от Шампионската лига. За това призовават европейските грандове Байерн, Реал (Мадрид) и Барселона. Причината са нарушенията на финансовия феърплей (ФФП) от шампионите на Англия и Франция, които бяха разкрити от сп. „Шпигел“ и документите от Football Leaks.

В изнесените данни става ясно, че „гражданите“ и парижани са имали скрити споразумения с бившите шефове на УЕФА Мишел Платини и Джани Инфантино (настоящият президент на ФИФА), с които да не понесат сериозни наказания за прекрачване на ФФП. Документите показват използването на поставени арабски фирми за прикриване на финансирането и разлики в предоставените договори и реално получените суми.

През 2014 година Манчестър Сити и ПСЖ бяха глобени с по 50 милиона паунда и наказани да заявят намалени състави от 21 играчи за участието си в Шампионската лига. Впоследствие размерът на глобите беше намален.

От испанската футболна лига обявиха, че ще изпратят жалба до Европейската комисия, ако УЕФА не предприеме мерки срещу Манчестър Сити и ПСЖ. Някои дори призовават за отнемане на шампионски титли.

„УЕФА трябва да започне разследване и вероятно ще го направи. Накърнен е нейният имидж, а има и доказателства. Освен това ще има и сериозен обществен натиск. Какви ще са резултатите, това няма как да знаем“, коментира пред Goal.com д-р Борха Гарсия – лектор по спортна политика и специалист по европейското законодателство.

„Изваждането от Шампионската лига и от евротурнирите е най-тежкото наказание, което УЕФА може да наложи. Дали ще има такава санкция или само глоба, това зависи от разследването и тълкуването на предоставените документи. Ако се стигне до Европейската комисия, тогава няма да има никакви санкции от спортно естество, но пък финансовите наказания ще бъдат огромни. Може да стигнат до 10% от годишния оборот“, анализира д-р Гарсия.

В последните си отчети Манчестър Сити декларира оборот от 500 милиона паунда, а ПСЖ е с 486,2 милиона евро. Това няма да е прецедент. ЕК вече глоби с изключително огромни суми от десетки милиони евро „Гугъл“ и „Майкрософт“. Комисията обаче няма силата да отнема титли. Това може да го сторят само националните футболни федерации, но едва ли ще се стигне до това“, допълни специалистът по европейско законодателство.

Дори и да бъдат извадени от Шампионската лига и глобени, Манчестър Сити и ПСЖ ще имат право да обжалват пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

„В УЕФА много добре знаят, че финансовият феърплей е много коварна материя. Там осъзнават, че решението им трябва да е много внимателно обосновано, особено при наложено отстраняване и големи глоби. Иначе ще трябва да се явят пред Спортния арбитраж и там да защитават целия си правилник, свързан с прилагането на ФФП“, завърши д-р Борха Гарсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ивчо

    2 5 Отговор
    Само кОсъм Ловеч!
  • 2 цЕсКи лЕсЕкА

    0 1 Отговор
    Тия са като Лудогорец у нащо първенство!!! Неква сган цветнокожа в провинциален отбор. Днес са тука утре ги нЕма тцтцттцтцтц.........